Germania va distruge pe teritoriul său reziduuri de arme chimice siriene

Germania va distruge pe teritoiul său reziduuri de arme chimice siriene, au anunţat joi ministerele germane de Externe şi Apărării, într-un comunicat comun.

148 afișări
Imaginea articolului Germania va distruge pe teritoriul său reziduuri de arme chimice siriene

Germania va distruge pe teritoriul său reziduuri de arme chimice siriene (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"La solicitarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Guvernul federal a decis că Germania este pregătită să contribuie în mod substanţial la distrugerea armelor chimice siriene", afirmă cele două ministere.

Germania "doreşte şi este în măsură" să elimine, pe teritoriul său, reziduuri ale acestor arme chimice, se precizează în comunicat, care oferă detalii despre "punerea în aplicare în mod practic" a operaţiunii.

"Germania dispune de o tehnologie sigură şi de o experienţă îndelungată în distrugerea de reziduuri de arme chimice. Este judicios să punem această cunoaştere la dispoziţia comunităţii internaţionale, iar astfel să putem contribui în mod semnificativ la procesul de pace" în Siria, a declarat ministrul Apărării Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

Cu "punerea în aplicare în mod practic" a acestei distrugeri "va fi însărcinată Societatea federală pentru tratarea armelor şi reziduurilor de armament chimic (GEKA), cu sediul la Munster, în Saxonia Inferioară (nord)", se mai arată în comunicat, în care se precizează că GEKA acţionează la "ordinul statului federal".

Germania continuă, astfel, susţinerea activităţii OIAC, au subliniat cele două ministere, adăugând că Berlinul a pus deja "la dispoziţie cinci milioane de euro", o sumă destinată fondurilor acestei organizaţii ONU dedicate eliminării armelor chimice siriene, a format inspectori OIAC şi a efectuat misiuni de inspecţie în Siria.

Planul privind dezarmarea chimică a Siriei, aprobat de ONU, prevede ca întregul arsenal chimic sirian să fie distrus până la 30 iunie 2014. Damascul a anunţat că deţine 1.290 de tone de arme chimice, dintre care aproximativ 300 de tone de gaz muştar şi sarin.

Prima încărcătură de agenţi chimici a fost transportată în afara Siriei, prin portul Lattakia, la bordul unei nave daneze care s-a îndreptat spre apele internaţionale şi care urmează să rămână acolo "în aşteptarea sosirii în port a altor agenţi chimici importanţi", a anunţat marţi Misiunea ONU-OIAC însărcinată cu supervizarea distrugerii lor.

Retragerea de pe teritoriul Siriei a celor mai periculoşi agenţi chimici era programată să se încheie la 31 decembrie. Probleme de securitate, legate de războiul care devastează ţara, şi condiţii meteorologice nefavorabile înregistrate în ultimele săptămâni au afectat transportul acestora către Lattakia, a anunţat recent misiunea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici