Germania va lansa un program pentru militanţii islamişti care îşi regretă faptele

Ministerul german de Interne a anunţat luni lansarea în această vară a unui program pentru militanţii islamişti care îşi regretă faptele, similar celui care există de nouă ani pentru neonazişti.

73 afișări
Imaginea articolului Germania va lansa un program pentru militanţii islamişti care îşi regretă faptele

Germania va lansa un program pentru militanţii islamişti care îşi regretă faptele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom propune o linie telefonică şi o adresă de Internet pentru persoanele care au ajuns sub influenţa structurilor fundamentaliste, islamiste sau teroriste", unde ele vor putea cere ajutor pentru a ieşi de sub această influenţă, a anunţat preşedintele Oficiului federal pentru protecţia Constituţiei, Heinz Fromm, cu ocazia prezentării raportului său anual.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a precizat, în timpul aceleiaşi conferinţe de presă, că programul va fi implementat în "această vară".

Militanţii care îşi regretă faptele vor fi puşi în contact cu un "personal adaptat, capabil să se ocupe de ei în germană, dar şi în arabă sau turcă", a mai precizat Fromm.

"Credem că aceasta va fi o încercare valoroasă, chiar dacă modestă, în vederea unei acţiuni preventive în legătură cu această problemă", a adăugat ministrul.

Potrivit raportului oficiului, Germania numără 29 de organizaţii islamiste active pe teritoriul său, reunind peste 36.000 de membri la sfârşitul anului 2009, cu 1.500 mai mulţi decât în 2008.

Aproximativ 200 de germani sau străini care locuiesc în Marea Britanie au mers în Pakistan cu intenţia de a primi acolo o instrucţie paramilitară din partea unor organizaţii islamiste, adaugă raportul.

În cazul a 65 dintre aceste organizaţii, există dovezi concrete care sugerează că aceste antrenamente au avut loc.

Oficiul pentru protecţia Constituţiei a lansat în aprilie 2001 un program similar destinat neonaziştilor care regretă faptele comise.

Potrivit site-ului de Internet al oficiului, aproximativ 1.040 de apeluri au fost primite pe linia telefonică creată în acest sens, de la înfiinţarea sa. Dintre acestea, 300 provin de la potenţiali militanţi islamişti care îşi regretă faptele.

Aproximativ 120 primesc sau au primit o "asistenţă intensivă", continuă site-ul, care nu precizează dacă aceştia au renunţat efectiv la ideologia neonazistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici