Germania va termina duminică de plătit despăgubirile de război impuse de aliaţi în 1919

La aproape 92 de ani după sfârşitul Primului Război Mondial, Germania va termina de plătit, duminică, despăgubirile de război impuse de Aliaţi.

1912 afișări

Ultima tranşă pentru achitarea sumei datorate, de aproape 200 de milioane de euro, se va face duminică, atunci când se împlinesc 20 de ani de la reunificarea Germaniei, împărţită în două la finalul celui de al Doilea Război Mondial.

Reparaţii în valoare de 269 de miliarde de mărci ale Reichului, impuse prin Tratatul de la Versailles în 1919, au apăsat greu asupra Guvernelor germane ale Republicii de la Weimar, în anii '20, şi au contribuit la venirea lui Adolf Hitler la putere, în 1933.

Aceste despăgubiri aveau menirea să compenseze pierderile suferite de Franţa şi Belgia în timpul războiului şi să ajute la achitarea costului acestui război pentru ţările aliate.

Plata reparaţiilor, suspendată de Hitler, a fost anulată de fapt prin "moratoriul Hoover", în 1932. Dar Germaniei îi mai rămăsese de rambursat împrumuturile contractate pentru plata datoriilor, înainte de această dată.

Germania de Vest a acceptat să plătească o parte a acestora, începând din 1953, dar mai rămâneau de plată şi dobânzile acestor împrumuturi, acumulate între 1945 şi 1953.

La vremea respectivă, s-a ajuns la un acord, potrivit căruia Germania urma să le plătească la 20 de ani după reunificarea ţării, o ipoteză considerată foarte improbabilă la epoca respectivă.

Dar Zidul Berlinului s-a prăbuşit, iar Germania termină de plătit bonuri, considerate mult timp simple obiecte de colecţie şi care, astăzi, sunt deţinute de fonduri de pensie sau chiar de particulari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici