Grecia, cuprinsă de primul val de caniculă de anul acesta. Recomandări pentru turişti, la peste 40 de grade Celsius

  • Grecia se confruntă cu primul val de caniculă din vara aceasta.
  • Meteorologii anunţă temperaturi de peste 40 de grade Celsius până duminică.
  • Temperaturile din estul Mării Mediterane cresc de trei ori mai repede decât media globală.
13297 afișări
Imaginea articolului Grecia, cuprinsă de primul val de caniculă de anul acesta. Recomandări pentru turişti, la peste 40 de grade Celsius

Vremea în Grecia. Primul val de caniculă din vara lui 2021

Grecia este una din destinaţiile turistice preferate de români, aceştia formând an de an cozi interminabile la graniţe, pregătiţi cu mic, cu mare, să se bucure de vacanţă pe ţărmul elen. Poate că şi amintirea verii lui 2020, mai puţin prielnică pentru călătorii, sau condiţiile meteo ploioase din România au avut un aport în decizia deseori spontană de a pleca în vacanţă la greci. Iar cei care fug de precipitaţiile de la Marea Neagră vor avea parte, cel puţin până duminică, de vreme caniculară în mare parte din ţara balcanică.

Vremea în Grecia. Meteorologii atrag atenţia asupra riscurilor

Meteorologii din Grecia anunţă temperaturi de peste 40 de grade Celsius în timpul zilei, avertizând totodată că există riscuri pentru sănătate în cazul expunerii nechibzuite la soare. Marţi, specialiştii au publicat o serie de recomandări de siguranţă care vizează în special categoriile vulnerabile de persoane. Buletinul de urgenţă vine direct de la Serviciul Meteorologic al Observatorului Naţional din Grecia, precizează The Greek Reporter.

Copiii mici, vârstnicii şi cei care au probleme de sănătate sunt sfătuiţi să bea multă apă, să consume alimente uşoare, să evite efortul fizic inutil şi, dacă se aventurează în aer liber, să se îmbrace cu haine uşoare şi să-şi acopere capul cu ajutorul unei pălării sau folosind o umbrelă.

Conform informaţiilor oferite de Serviciul Meteo, valul de căldură din nordul Africii a ajuns în Grecia luni seara, iar începând de marţi dimineaţă afectează cea mai mare parte continentală a ţării, dar şi regiunea Peloponez, ducând temperaturile până la 38-39 de grade Celsius şi, izolat, depăşind pragul de 40 de grade Celsius. Temperaturi mai suportabile vor fi pe insulele greceşti, unde maximele nu vor depăşi 35 de grade Celsius.

Valorile termice vor urca treptat pe parcursul acestei săptămâni, atingând niveluri înalte joi şi pe tot parcursul weekendului. În plus, umiditatea ridicată favorizează aversele şi furtunile, care îi pot surprinde pe localnici şi turişti la orele amiezii.

Valurile de căldură, tot mai frecvente în Grecia

Potrivit unui studiu recent realizat de meteorologi, valurile de căldură - definite ca trei zile consecutive cu temperaturi de peste 36,5 grade Celsius, devin un fenomen obişnuit în Grecia.
 
În 1987, un val de căldură prelungit, care a durat între 20 şi 31 iulie, a provocat peste 1.000 de decese doar în zona Atenei. Temperatura maximă înregistrată atunci a fost de 47,6 grade Celsius, pe 23 iulie, în centrul capitalei elene. Mai mult, umiditatea mare şi viteza scăzută a vântului au contribuit semnificativ la amplificarea disconfortului termic, atât ziua, cât şi în timpul nopţii.

Temperaturile cresc de trei ori mai repede faţă de media mondială

Temperaturile din estul Mării Mediterane cresc de trei ori mai repede decât media globală, efectele schimbărilor climatice resimţindu-se deja în Grecia, mai ales în Creta şi Peloponezul de Est, potrivit Climpact.
 
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, din cauza temperaturilor deosebit de ridicate, se aşteaptă o scădere a randamentului culturilor.
 
Nikos Michalopoulos, climatolog la Observatorul Naţional din Atena, a declarat că Grecia ar putea fi forţată să îşi restructureze sistemul culturilor agricole în următorii ani. „Marea Mediterană de Est şi Cercul Polar Arctic sunt cele mai importante puncte din lume în ceea ce priveşte impactul schimbărilor climatice”, a explicat Michalopoulos.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici