Grecii sunt chemaţi la urne duminică

Grecii merg duminică la urne pentru a alege un nou parlament, fostul premier Kyriakos Mitsotakis având prima şansă pentru a câştiga un al doilea mandat, potrivit Reuters.

355 afișări
Imaginea articolului Grecii sunt chemaţi la urne duminică

Grecii sunt chemaţi la urne duminică

Alegerile de duminică se desfăşoară în umbra naufragiului navei de migranţi din 14 iunie, în care sute de persoane au pierit în largul sudului Greciei. Unul dintre cele mai grave dezastre de acest gen din ultimii ani a arătat diviziunile partidelor cu privire la migraţie.

Partidul Noua Democraţie al lui Mitsotakis a câştigat alegerile din 21 mai, cu 20 de puncte peste partidul de stânga Syriza, care a condus Grecia din 2015 până în 2019. Dar nu a reuşit să obţină majoritatea absolută necesară pentru a guverna fără a forma o coaliţie, ceea ce a determinat al doilea vot în conformitate cu reguli diferite care facilitează obţinerea unei majorităţi în parlamentul cu 300 de locuri pentru partidul câştigător.

Sondajele de opinie din ultimele zile au indicat Noua Democraţie cu peste 40% din voturi, iar Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a rămas în urmă cu aproximativ 20%.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 în toată Grecia şi se vor închide 12 ore mai târziu.

Dezastrul naufragiului a lăsat deoparte alte probleme în perioada premergătoare alegerilor, inclusiv criza costului vieţii şi un accident feroviar mortal din februarie, care a scos la iveală deficienţele acestui sistem de transport public.

Salvatorii au găsit 104 supravieţuitori, dar se crede că până la 750 de persoane ar fi fost înghesuite pe vasul dărăpănat care plecase din Libia şi se îndrepta spre Italia. Ambarcaţiunea a fost supravegheată de paza de coastă grecească înainte de a se scufunda: paza de coastă a declarat că ocupanţii au refuzat toate ofertele de ajutor.

Mitsotakis, a cărui administraţie a adoptat o poziţie dură faţă de migraţie, a declarat că „traficanţii nenorociţi” sunt de vină pentru dezastru şi a lăudat paza de coastă pentru salvarea oamenilor.

Tsipras a întrebat de ce paza de coastă nu a intervenit mai devreme. Sub precedenta administraţie Syriza, peste un milion de refugiaţi şi migranţi au ajuns pe insulele greceşti în încercarea de a ajunge în Europa în 2015 şi 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici