Guvernul britanic a fost avertizat în urmă cu doi ani pe tema cărnii de cal

Ministrul britanic al Mediului a cerut efectuarea unei investigaţii asupra unor informaţii potrivit cărora Guvernul a fost avertizat în urmă cu doi ani despre posibilitatea ca în reţeaua alimentară să pătrundă carne de cal potenţial dăunătoare, relatează The Guardian în ediţia online.

607 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic a fost avertizat în urmă cu doi ani pe tema cărnii de cal

Guvernul britanic a fost avertizat în urmă cu doi ani pe tema cărnii de cal (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ministrul Owen Paterson a cerut Agenţiei britanice pentru siguranţă alimentară (FSA) să efectueze această investigaţie în urma unor informaţii potrivit cărora Guvernul a fost avertizat în 2011 cu privire la faptul că în reţeaua alimentară pătrunde carne de cal cu posibile urme de medicamente şi că situaţia poate conduce la izbucnirea unui scandal.

"Am discutat acest lucru cu directorul FSA (Food Standards Agency), iar aceasta va verifica înregistrările şi va vedea exact ceea ce s-a spus la vremea respectivă", a declarat duminică Paterson pentru Sky News.

John Young, un fost manager din cadrul Serviciului pentru Igiena Cărnii, care în prezent face parte din Agenţia pentru siguranţă alimentară, a declarat oentru The Sunday Times că a ajutat la redactarea unei scrisori adresate Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) în aprilie 2011, scrisoarea care a fost ignorată, a precizat el.

Scrisoarea, adresată fostului secretar Sir Jim Paice de către cel mai important exportator britanic de carne de cal, High Peak Meat Exports, avertiza Guvernul că programul său cu privire la eliberarea de paşapoarte, menit să stopeze carnea ce conţinea fenilbutazonă, un medicament antiiflamator, să ajungă în reţeaua alimentară, este un "fiasco". Paice a declarat că nu îşi amninteşte să fi văzut avertismentul. "Dacă informaţia s-a aflat la Defra şi nu s-a acţionat în baza ei, este necesară o anchetă. Aş vrea să ştiu de ce nu mi s-a spus despre ea", a declarat el pentru The Sunday Times.

Defra a declarat că problema paşapoartelor pentru cai "nu are legătură cu faptul că, în mod fraudulos, carne de cal a fost comercializată drept carne de vită".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici