Guvernul sârb a adoptat planul privind desfăşurarea EULEX în Kosovo

Guvernul sârb a adoptat oficial joi planul privind desfăşurarea misiunii Uniunii Europene în Kosovo (EULEX), după decizia Consiliului de Securitate potrivit căreia aceasta are un statut neutru faţă de poblema independenţei acestui teritoriu.

21 afișări
Imaginea articolului Guvernul sârb a adoptat planul privind desfăşurarea EULEX în Kosovo

Guvernul sârb a adoptat planul privind desfăşurarea EULEX în Kosovo (Imagine: Mediafax Foto)

"Republica Serbia acceptă integral principiile enunţate într-un raport al secretarului general al ONU", a anunţat Guvernul sârb într-un comunicat.

Consiliul de securitate al ONU a aprobat miercuri planul potrivit căruia EULEX va prelua progresiv îndatoririle de la Misiunea ONU în Kosovo (MINUK), menţinând un statut neutru în privinţa chestiunii independenţei Kosovo.

Autorităţile kosovare s-au opus acestui plan, considerând că anumite dispoziţii prevăzute în acest proiect aduc atingere suveranităţii Kosovo.

Liderii kosovari albanezi au proclamat independenţa Kosovo la 17 februarie, fiind recunoscută de aproximativ 50 din cele 192 de ţări membre ONU, între care şi Statele Unite şi 22 de state UE.

Serbia consideră această proclamare drept ilegală, iar Kosovo una dintre provinciile sale.

Potrivit oficialilor UE, EULEX, compusă din 2.000 de poliţişti, judecători şi vameşi, trebuie trimisă la începutul lunii decembrie în Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici