Guvernul turc concediază 350 de poliţişti după scandalul de corupţie

Guvernul turc a concediat 350 de poliţişti în cadrul scandalului politico-poliţienesc ce afectează ţara, a anunţat marţi presa.

785 afișări
Imaginea articolului Guvernul turc concediază 350 de poliţişti după scandalul de corupţie

Guvernul turc concediază 350 de poliţişti după scandalul de corupţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Printre persoanele demise se află şefi ai serviciilor responsabile cu lupta împotriva infracţiunilor financiare, pirateria informatică şi crima organizată de la Ankara, a precizat agenţia Dogan, citând un decret oficial publicat în cursul nopţii.

De la primele arestări care au avut loc la începutul scandalului, la 17 noiembrie, Guvernul a sancţionat deja zeci de oficiali de rang înalt din cadrul poliţiei, printre care şeful poliţiei de la Istanbul, acuzaţi că nu l-au informat în legătură cu evoluţia anchetei judiciare care ameninţă stabilitatea Cabinetului turc.

Premierul islamo-conservator Tayyip Erdogan a declanşat, de asemenea, un atact dur la adresa justiţiei, procedând la numirea mai multor magistraţi consideraţi siguri din punct de vedere politic, într-o încercare de a opri ancheta.

În ultimele trei săptămâni, Erdogan a acuzat în mod indirect confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen că se află la originea unui "complot" care vizează destabilizarea Guvernului, cu trei săptămâni înaintea alegerilor muncipale.

Mult timp aliată a partidului islamo-conservator AKP (Dreptate şi Dezvoltare), mişcarea lui Fethullah Gülen, foarte influent în rândul poliţiei şi magistraţilor, a intrat în conflict cu Guvernul după ce a denunţat un proiect vizând închiderea unor şcoli private, care reprezintă pentru confrerie o importantă sursă de venituri.

Aproximativ 20 de oameni de afaceri şi politicieni apropiaţi ai puterii au fost arestaţi în urma anchetei deschise de justiţie, trei miniştri au demisionat şi a fost efectuată o importantă remaniere a Guvernului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici