Hamid Karzai acuză forţele internaţionale din Afganistan că au ucis zece civili

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a acuzat luni forţele internaţionale că au ucis sâmbătă, în estul ţării, zece civili, dintre care opt elevi, condamnând ferm această operaţiune.

16 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai acuză forţele internaţionale din Afganistan că au ucis zece civili

Preşedintele afgan, Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţa NATO susţine că nu a desfăşurat sâmbătă nici o operaţiune în regiune, dar unul din responsabilii săi la Kabul a afirmat că forţele speciale americane au acţionat în acel moment.

"Primele elemente arată că zece civili, dintre care opt elevi, au fost ucişi sâmbătă în cadrul unei serii de operaţiuni efectuate de forţele internaţionale în provincia Kunar", se arată într-un comunicat al preşedinţiei afgane.

"Preşedintele Karzai condamnă ferm operaţiunea care a provocat moartea civililor şi a trimit o delegaţie pentru a ancheta incidentul", potrivit comunicatului.

Bilanţul ar mai putea creşte după prezentarea rezultatelor anchetei, a afirmat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului afgan.

Numeroşi deputaţi, între care reprezentantul provinciei Kunar, au părăsit luni sediul Parlamentului, în semn de protest, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile afgane.

Un oficial de rang înalt din cadrul armatei afgane, generalul Mohammad Qasum Betanai, a anunţat duminică că forţele NATO au ucis 12 talibani în cadrul atacurilor aeriene.

Un purtător de cuvânt al forţei internaţionale a NATO din Afganistan (ISAF) a precizat că militarii nu au desfăşurat operaţiuni la sfârşitul săptămânii trecute în această regiune.

Potrivit unui oficial militar din cadrul NATO, forţele speciale americane au desfăşurat timp de mai multe zile operaţiuni de-a lungul frontierei cu Pakistanul, în special în provincia Kunar. "Au ucis şi capturat numeroşi talibani", a adăugat oficialul.

În general, NATO nu face referire la operaţiunile forţelor speciale americane, care acţionează în subordinea coaliţiei militare sub comandament american (operaţiunea "Enduring freedom"), detaşată în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici