Haos în Parlamentul Franţei. Macron utilizează "opţiunea nucleară" pentru a impune reforma pensiilor

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a autorizat utilizarea unei manevre constituţionale controversate pentru a ocoli parlamentul şi a impune reforma sa profund nepopulară a pensiilor, riscând o reacţie din partea politicienilor şi a protestatarilor care ar putea să-i distrugă preşedinţia

1963 afișări
Imaginea articolului Haos în Parlamentul Franţei. Macron utilizează "opţiunea nucleară" pentru a impune reforma pensiilor

Prim-ministrul Elizabeth Borne a anunţat joi după-amiază în parlament că guvernul a invocat articolul 49.3 din Constituţie, în ceea ce este considerat o opţiune nucleară înaintea a ceea ce ar fi fost un vot cheie în Adunarea Naţională. Mişcarea surpriză a permis guvernului să impună proiectul de lege fără a fi supus la un vot parlamentar.

Borne s-a confruntat cu scene de furie şi nelinişte în Adunarea Naţională în momentul în care a făcut anunţul. Parlamentarii de extremă-stânga au huiduit şi au scandat imnul naţional, Marseillaise, în timp ce parlamentarii de extremă-dreapta au strigat "Demisia! Demisia!" Preşedintele Camerei a fost nevoit să suspende dezbaterile pentru a-i permite lui Borne să îşi ţină discursul, informează POLITICO.

Primul ministru a susţinut că reforma era "necesară" pentru a salva sistemul generos de pensii al Franţei: "Proiectul de lege nu este un compromis călduţ, ci conţine avansuri pentru cei care încep să lucreze mai devreme şi creşteri ale pensiilor pentru cei mai puţin înstăriţi", a spus ea în mijlocul haosului.

Vorbind după discursul lui Borne, liderul extremei drepte Marine Le Pen a declarat reporterilor că această măsură reprezintă "o înfrângere personală" pentru Macron, care făcuse campanie pe această temă în timpul alegerilor prezidenţiale.

Partidul Renaşterea al lui Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională în alegerile parlamentare de anul trecut, dar guvernul a reuşit să adopte legi în ultimele luni cu sprijinul partidului conservator Les Républicains. Se pare, însă, că în perioada premergătoare votului, care a fost plină de suspans, guvernul nu a avut suficient sprijin din partea partidului conservator al cărui vot a fost crucial pentru adoptarea reformei centrale a lui Macron.

Reforma ar urma să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani şi să extindă contribuţiile pentru o pensie completă, într-un efort de a echilibra conturile sistemului de pensii de stat din Franţa. Reforma pensiilor a fost, de asemenea, o piatră de temelie a candidaturii lui Macron la realegerea de anul trecut, iar o înfrângere în parlament pe această temă ar fi distrus restul mandatului său.

Cu toate acestea, decizia de a declanşa articolul 49.3 din Constituţia franceză, care acordă guvernului privilegiul executiv de a impune reforme controversate ale pensiilor fără un vot parlamentar, este considerată în general o mişcare riscantă pentru Macron, deoarece permite parlamentarilor să depună moţiuni de cenzură în termen de 24 de ore. Deşi guvernul a supravieţuit moţiunilor de cenzură în ultimele luni, miza este mult mai mare de data aceasta. Dacă o majoritate a deputaţilor votează în favoarea unei moţiuni, guvernul Borne ar fi forţat să demisioneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici