Hillary Clinton vrea să consolideze rolul Departamentului de Stat

Hillary Clinton, viitor secretar de Stat în administraţia lui Barack Obama, încearcă să consolideze Departamentul de Stat, cu un buget mai mare, trimişi speciali în zone de conflict şi un rol extins în gestionarea unor probleme economice pe timp de criză, scrie New York Times.

21 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton vrea să consolideze rolul Departamentului de Stat

Hillary Clinton vrea să consolideze rolul Departamentului de Stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre cei doi adjuncţi ai săi este Jacob J. Lew, director de buget în administraţia Bill Clinton, potrivit unor apropiaţi ai echipei lui Obama. El se va ocupa de sporirea bugetului destinat corpului diplomatic. Celălalt consilier al lui Clinton va fi James B. Steinberg, ambii urmând a fi confirmaţi prin votul Senatului.

Aceasta intenţionează de asemenea să sporească atribuţiile Departamentului de Stat în domeniul economic, dominat în administraţia George W. Bush de Departamentul Trezoreriei, problemă în privinţa căreia s-a consultat cu Laura D'Andrea Tyson, care a condus Consiliul experţilor economici în administraţia Clinton.

Aceste măsuri sunt menite să consolideze rolul diplomaţiei, mult diminuat în special în timpul mandatului lui Colin Powell, când Pentagonul, vicepreşedintele şi chiar agenţiile de informaţii au dominat politica externă a Statelor Unite.

"Este clar că este vorba despre inventarea roţii. Dar nu este vorba atât de o reacţie la stilul lui Bush, cât despre o analiză onestă a ceea ce va funcţiona în politica externă", a declarat Aaron David Miller, analist în cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici