Hollande: Grecii sunt liberi să îşi aleagă destinul, dar trebuie să îşi respecte angajamentele

Preşedintele francez François Hollande a apreciat luni că grecii, chemaţi să îşi reînnoiască Parlamentul la sfârşitul lui ianuarie, sunt "liberi să îşi aleagă destinul" dar avertizează că viitorul lor Guvern va trebui să "respecte angajamentele" ţării în cadrul Uniunii Europene.

264 afișări
Imaginea articolului Hollande: Grecii sunt liberi să îşi aleagă destinul, dar trebuie să îşi respecte angajamentele

Hollande: Grecii sunt liberi să îşi aleagă destinul, dar trebuie să îşi respecte angajamentele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grecii sunt liberi să îşi aleagă destinul dar, în acelaşi timp, există angajamente pe care şi le-au asumat. Totul va trebui, evident, respectat", a declarat Hollande întrebat la postul de radio France Inter despre o posibilă victorie a stângii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie.

Cancelarul german Angela Merkel a generat contoverse, duminică, în Germania, inclusiv în cadrul majorităţii sale politice, după dezvăluirile din presă potrivit cărora ar fi pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro în cazul preluării puterii de către stânga radicală în această ţară.

În teorie, niciun mecanism nu prevede ieşirea unei ţări din zona euro. Dar, potrivit Berlinului, în cazul în care Grecia nu îşi va mai îndeplini angajamente, BCE ar putea restrânge posibilităţile de refinanţare a băncilor greceşti până la punctul de a obliga Atena să reintroducă drahma.

Parlamentul grec a anunţat miercuri dizolvarea sa şi a confirmat organizarea de alegeri legislative anticipate la 25 ianuarie, la care, potrivit sondajelor, Syriza este considerată favorită.

O astfel de victorie ar aduce o "schimbare necesară" în Europa care ar antrena pe aceeaşi cale Spania şi Irlanda, a declarat sâmbătă liderul Syriza, Alexis Tsipras, care denunţă politicile de austeritate impuse Greciei de către creditorii săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici