Iaţeniuk: Ucraina se va inspira după modelul polonez în descentralizare, iar Kievul va fi lider UE

Ucraina se va inspira din experienţa Poloniei în privinţa descentralizării, ceea ce va permite Kievului să devină unul dintre liderii Uniunii Europene (UE), a apreciat premierul Arseni Iaţeniuk în cadrul primei reuniuni a Comisiei Constituţionale, relatează Ukrinform în pagina electronică.

1370 afișări
Imaginea articolului Iaţeniuk: Ucraina se va inspira după modelul polonez în descentralizare, iar Kievul va fi lider UE

Iaţeniuk: Ucraina se va inspira după modelul polonez în descentralizare, iar Kievul va fi lider UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Polonia a devenit una dintre ţările-cheie ale UE, nu doar datorită reformelor economice, ca cele care au loc în Ucraina astăzi, ci şi din cauza amplelor reforme politice, prin modificarea Constituţiei, sistemului puterii în stat şi controlului", a subliniat luni premierul ucrainean.

Potrivit lui Iaţeniuk, modelul polonez de descentralizare va reprezenta baza modificărilor constituţionale din Ucraina în acest domeniu.

Pe de altă parte, inamicul foloseşte ideea federalizării ca pe o "armă biologică", în încercarea de a distruge unitatea Ucrainei, a denunţat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în cadrul reuniunii Comisiei, referindu-se la Rusia.

"De ce stărui asupra ideii federalizării? Pentru că este ca o infecţie, ca o armă biologică, impusă Ucrainei din afară. Bacilii ei încearcă să lovească Ucraina şi să ne distrugă unitatea. Sunt sigur că nu vom permite acest lucru", a subliniat şeful statului.

Poroşenko a mai subliniat că agresorul a încercat să impună federalizarea Ucrainei, dar văzând că acest lucru nu este posibil pe cale paşnică, a decis să recurgă la mijloace militare.

În intervenţia sa, şeful statului ucrainean s-a declarat totodată pregătit să declanşeze un referendum pe tema sistemului statului, în cazul în care este necesar.

"Pentru cei care susţin teza federalizării, avem instrumentul final. Sunt pregătit să lansez un referendum cu privire la sistemul de stat al Ucrainei, în cazul în care consideraţi necesar acest lucru", le-a spus el membrilor Comisiei Constituţionale, în prima reuniune a organismului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici