Ilham Aliev a fost reales în funcţia de preşedinte al Azerbaidjanului

Actualul preşedinte azer, Ilham Aliev, a fost reales în funcţie, obţinând peste 84 la sută din voturi, în urma scrutinului desfăşurat miercuri în Azerbaidjan, potrivit unor rezultate oficiale parţiale.

163 afișări
Imaginea articolului Ilham Aliev a fost reales în funcţia de preşedinte al Azerbaidjanului

Ilham Aliev a fost reales în funcţia de preşedinte al Azerbaidjanului

Aliev a fost reales pentru un al treilea mandat cu 84,7 la sută din sufragii, a anunţat Comisia Electorală Centrală, după ce au fost numărate 36 la sută din voturi.

Principalul său adversar din partea opoziţiei, Jamil Hasanli, a obţinut aproape 5 la sută din voturi, potrivit acestor rezultate parţiale. Hasanli a denunţat fraude "masive" şi a avertizat că nu va recunoaşte rezultatele scrutinului.

Aproximativ o mie de susţinători ai lui Aliev au început să sărbătorească victoria sa, cântând şi dansând în centrul capitalei Baku.

Rata de participare la aceste alegeri a fost de 72 la sută, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

"În general, scrutinul a fost paşnic şi nu au fost înregistrate fraude majore", a declarat secretarul executiv al partidului de la putere, Ali Ahmedov.

Aliev a votat la Baku, împreună cu soţia Mehriban şi cu cele două fiice ale sale.

În total, zece candidaţi s-au înscris la alegerile de miercuri pentru funcţia de preşedinte a acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud.

Aliev, în vârstă de 51 de ani, l-a succedat pe tatăl său în 2003 şi a fost reales în 2008 pentru un al doilea mandat de cinci ani, după care a reuşit în 2009, prin referendum, să anuleze restricţia constituţională ce limita la două numărul mandatelor prezidenţiale exercitate consecutiv.

Graţie miliardelor de dolari proveniţi din vânzarea petrolului, nivelul de viaţă în această ţară de puţin peste zece milioane de locuitori s-a îmbunătăţit cu regularitate în ultimii ani, pe măsură ce Azerbaidjanul devenea un furnizor de hidrocarburi tot mai important pentru Europa.

Înainte de Ilham Aliev, tatăl său Gaidar Aliev, fost membru al KGB (serviciile secrete sovietice) şi al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a condus Azerbaidjanul aproape fără întrerupere în perioada 1969-2003.

Aproape 52.000 de observatori locali şi internaţionali au supravegheat desfăşurarea alegerilor, la care aproximativ cinci milioane de alegători au fost chemaţi la urne.

Opozanţii şi Amnesty International au denunţat o campanie de represiune înaintea scrutinului, cu numeroase arestări şi legi adoptate pentru a reduce la tăcere orice critică, inclusiv pe Internet.

De obicei divizată, opoziţia, care în mare parte a boicotat alegerile din 2008, a reuşit în mai să se înţeleagă în vederea susţinerii unui candidat comun.

În timpul scurtelor apariţii la dezbateri, Hasanli, în vârstă de 61 de ani, l-a acuzat pe Ilham Aliev că a favorizat corupţia şi a apreciat că doar prin fraudă ar putea să-şi asigure victoria.

"Dacă alegerile vor fi libere, democratice şi oneste, le voi câştiga, nu am niciun dubiu", a afirmat Hasanli pentru AFP.

Potrivit experţilor, Aliev va continua o politică prudentă, orientând vânzările de petrol spre Europa şi Statele Unite, dar evitând să irite Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici