India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord, invitate să adere la Tratatul de neproliferare

Un oficial american a invitat marţi, la ONU, India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord să adere la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), subliniind că acesta este un obiectiv major al Statelor Unite.

56 afișări
Imaginea articolului India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord, invitate să adere la Tratatul de neproliferare

SUA invită India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord să adere la Tratatul de neproliferare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O aderare universală la TNP, inclusiv a Indiei, Israelului, Pakistanului şi Coreei de Nord, rămâne un obiectiv fundamental al Statelor Unite", a declarat Rose Gottemoeller, care reprezintă Washingtonul la o şedinţă de pregătire a unei conferinţe mondiale asupra Tratatului de neproliferare prevăzută să aibă loc în mai 2010, la New York.

Tratatul de neproliferare are un număr de 189 de ţări semnatare. Israelul, despre care se crede că deţine arma nucleară, dar care nu a admis niciodată în mod public acest lucru, nu face parte din acest tratat. India şi Pakistanul, care dispun de arma atomică, nu l-au semnat nici ele, în timp ce Coreea de Nord a părăsit acest tratat în 2003.

Gottemoeller a luat, de asemenea, apărarea unui acord bilateral cu privire la domeniul nuclear civil încheiat recent între India şi Statele Unite, pe care ţări în curs de dezvoltare îl critică pentru că îl consideră o recompensă acordată Indiei în schimbul refuzului său de a adera la acest tratat.

Aceasta a subliniat că India vrea să adere la un tratat cu privire la controlul materiilor fisionabile şi să obţină statut de observator în cadrul tratatului cu privire la interdicţia testelor nucleare.

"Astfel, India se apropie de un regim al TNP, iar acesta este un obiectiv important al politicii americane", a declarat Gottemoeller.

Şedinţa de pregătire, care va dura toată săptămâna, are ca scop stabilirea unui plan şi a modalităţilor de lucru în vederea conferinţei de anul viitor.

Precedenta conferinţă a TNP, din mai 2005, organizată în scopul revigorării Tratatului de neproliferare, considerat depăşit, a fost un eşec. Ţările dotate cu arma nucleară au subliniat necesitatea asigurării neproliferării, în timp ce ţările care nu dispun de aceasta cereau mai întâi un efort de dezarmare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici