Informaţii contradictorii privind posibila trecere prin Canalul Suez a două nave de război iraniene

Posibila trecere prin Canalul Suez, spre Marea Mediterană, a două nave de război iraniene, este marcată de confuzie, Cairo trimiţând semnale contradictorii, în timp ce Teheranul se declară încrezător că acestea vor putea trece.

179 afișări
Imaginea articolului Informaţii contradictorii privind posibila trecere prin Canalul Suez a două nave de război iraniene

Informaţii contradictorii privind posibila trecere prin Canalul Suez a două nave de război iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Israelul, care consideră Iranul ca un pericol major pentru securitatea sa, a denunţat miercuri o "provocare", prin intermediul ministrului israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, membru al dreptei naţionaliste.

Oficiali iranieni "sunt în contact" cu autorităţile egiptene pentru a obţine autorizaţia pentru trecerea celor două nave prin canal, a anunţat postul de televiziune iranian Press TV.

Conform postului, un reprezentant al Marinei a confirmat că "două nave de război iraniene sunt în drum spre Canalul Suez, pe care urmează să îl traverseze". El a dat asigurări că Egiptul nu vede "nici o problemă".

Anterior, oficialii egipteni au alternat declaraţiile contradictorii, susţinând că nu au primit nici o cerere de trecere pentru aceste nave, apoi sugerând că acestea sunt blocate.

Miercuri, Autoritatea Canalului Suez (SCA), care asigură administrarea acestei axe maritime strategice, a indicat că "permite vapoarelor de orice naţionalitate să pătrundă prin canal, cât timp pavilionul lor aparţine unei ţări care nu este în război cu Egiptul".

"Nu am primit nici o cerere pentru trecerea unor nave de război iraniene", a declarat joi Ahmed al-Manakhly, responsabilul pentru operaţiuni al Autorităţii.

"Orice navă militară are nevoie de autorizaţie de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am văzut asemenea autorizaţii", a adăugat el.

Un oficial al SCA a afirmat însă, sub protecţia anonimatului, că navele iraniene se află pe lista celor care urmau să treacă spre Mediterana, înainte să fie anulată.

Un agent maritim susţine că cererea a fost remisă Guvernului eigptean, dar oficialii au respins-o.

Aceasta ar fi pentru prima dată, din 1979 şi până în prezent, când nave de război iraniene traversează Canalul Suez.

Agenţia oficială iraniană Fars, care citează comandanţi ai Marinei, a precizat că navele sunt Kharg, o navă de alimentare şi de sprijin de 33.000 de tone, şi Alvand, o fregată de patrulare, ambele construite în Marea Britanie.

Kharg are un echipaj de 250 de persoane şi poate primi până la trei elicoptere. Alvand este armată cu torpile şi rachete antinavă.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici