Informaţii "extrem de contradictorii" cu privire la ostaticii francezi din Somalia

Ministrul francez de Externe Bernard Kouchner a declarat luni, la Varşovia, că există "informaţii extrem de contradictorii" referitoare la cei doi agenţi francezi deţinuţi de extremiştii islamişti în Somalia.

15 afișări
Imaginea articolului Informaţii "extrem de contradictorii" cu privire la ostaticii francezi din Somalia

Informaţii "extrem de contradictorii" cu privire la ostaticii francezi din Somalia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există informaţii extrem de contradictorii şi în această situaţie facem tot ce putem pentru a încerca să-i eliberăm pe cei doi", a declarat Kouchner, în urma unei întrevederi cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski.

Kouchner a refuzat că confirme sau să dezmintă existenţa unor contacte cu răpitorii. "Permiteţi-mi să rămân discret (...) Contractele sunt atât de necesare, cât şi multiple. Circulă foarte multe informaţii cărora nu trebuie să le dăm foarte multă importanţă", a adăugat el.

Serviciile somaleze de securitate au anunţat că legăturile dintre autorităţile somaleze şi răpitorii celor doi agenţi francezi au fost întrerupte.

La Paris, secretarul general din cadrul preşedinţiei franceze, Claude Gueant, a dat asigurări că "mesaje" au fost schimbate între Franţa şi gruparea ce îi deţine pe agenţii francezi, dar că negocierile nu au fost "demarate propriu-zis".

Kouchner, care a asistat luni, alături de Sikorski, la o reuniune anuală a ambasadorilor Poloniei, a cerut celorlalte ţări să se angajeze în pregătirea de militari în Somalia.

"Cei doi oficiali răpiţi la Mogadiscio reprezentau un angajament al Franţei în vederea formării unui anumit număr de militari somalezi. Această pregătire a început de altfel. Mi-ar plăcea să se angajeze şi celelalte ţări alături de noi ca pregătirea să fie completă", a precizat el.

Insurgenţii islamişti desfăşoară în prezent o ofensivă fără precendent pentru înlăturarea Guvernului somalez de tranziţie, susţinut de comunitatea internaţională.

Cei doi francezi, "puşi la dispoziţie de Ministerul Apărării", participau la pregătirea "unui grup ce asigura securitatea preşedintelui somalez", a precizat Gueant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici