Inspectorii ONU spun că integritatea centralei nucleare Zaporojie a fost afectată

Şeful organismului de supraveghere nucelară al ONU a declarat că integritatea fizică a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost afectată în repetate rânduri şi că este îngrijorat de situaţia de acolo, scrie Reuters.

5229 afișări
Imaginea articolului Inspectorii ONU spun că integritatea centralei nucleare Zaporojie a fost afectată

Inspectorii ONU spun că integritatea centrala Zaporojie a fost afectată

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a vorbit după ce a petrecut joi câteva ore în centrală, înfruntând focuri de armă despre care a spus că s-au apropiat "în mod incomod".

El şi echipa sa de experţi ONU se vor întoarce vineri pentru a evalua pagubele materiale suferite de cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Situl a fost capturat de forţele ruse la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie şi a devenit un focar de îngrijorare profundă cu privire la posibilitatea ca bombardamentele din apropiere să provoace un dezastru nuclear.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru bombardamente.

Grossi a declarat joi, la întoarcerea sa în teritoriul controlat de Ucraina: "Este evident că uzina şi integritatea fizică a uzinei au fost încălcate, de mai multe ori... este ceva ce nu poate continua să se întâmple".

El a declarat că experţii săi vor rămâne la instalaţie.

Grossi a declarat că a putut face un tur al întregului amplasament, văzând zonele cheie, cum ar fi sistemele de urgenţă şi camerele de control. Echipa sa va trebui acum să muncească mai mult pentru a finaliza analiza aspectelor tehnice.

"Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, se află la centrală şi nu se mişcă, va rămâne acolo", a declarat Grossi reporterilor.

Aceşti experţi, a spus el, vor oferi ceea ce el a numit o evaluare imparţială, neutră şi solidă din punct de vedere tehnic a ceea ce se întâmplă pe teren.

Echipa AIEA a fost întârziată câteva ore din cauza bombardamentelor din apropierea amplasamentului centralei.

"Au fost momente în care focul a fost evident, mitraliere grele, mortiere de artilerie, în două sau trei momente a fost cu adevărat foarte îngrijorător, aş spune, pentru noi toţi", a declarat Grossi.

Unul dintre reactoarele centralei a fost nevoit să se oprească joi din cauza bombardamentelor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelurile ca toate trupele să fie retrase de la centrală - o cerere susţinută de aliaţii occidentali ai Kievului şi de Naţiunile Unite.

Mai multe oraşe din apropierea centralei au fost supuse joi bombardamentelor ruseşti, a declarat primarul consiliului regional Zaporojia, Mykola Lukaşuk. Reuters nu a putut să confirme independent acest lucru.

Ucraina a început săptămâna aceasta o ofensivă pentru a recuceri teritoriile din sudul Ucrainei, în principal mai jos pe Nipru, în provincia vecină Herson.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat vineri că trupele ucrainene au distrus depozite de muniţii şi poduri de pontoane pentru a împiedica deplasarea rezervelor ruseşti.

Moscova a negat rapoartele privind progresele ucrainene şi a declarat că trupele sale au îndepărtat forţele ucrainene.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii.

Vineri, Statul Major al Ucrainei a declarat că forţele ruseşti au bombardat zeci de oraşe şi localităţi, inclusiv Harkov - al doilea oraş ca mărime din Ucraina - în nord şi Doneţk în est.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
aiea,
ucraina,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici