Invazie de furnici nebune galbene în India. Specia împrăştie acid formic

Invazie de furnici nebune galbene în 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei. Furnicile galbene nebune sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Ele nu muşcă sau înţeapă, dar împrăştie acid formic.

2121 afișări
Imaginea articolului Invazie de furnici nebune galbene în India. Specia împrăştie acid formic

Invazie de furnici nebune galbene în India. Specia împrăştie acid formic

Insectele atacă animalele şi afectează recoltele, punând în pericol mijloacele de trai ale oamenilor.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu muşcă sau înţeapă, dar împrăştie acid formic, care poate provoca reacţii, anunţă BBC.

Aceste furnici - denumirea lor ştiinţifică este Anoplolepis gracilipes - se găsesc de obicei în regiunile tropicale şi subtropicale. Se mişcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experţii spun că aceste furnici se înmulţesc rapid şi pot "provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene".

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o "specie oportunistă".

"Nu au nicio preferinţă în ceea ce priveşte dieta. Mănâncă orice şi de toate", spune el, adăugând că acestea se hrănesc şi cu alte specii de furnici, albine şi viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

"De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritaţii şi băşici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc şi acolo. Nu ştim ce să facem", spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani.

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viaţa peste cap.

Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că şi-au părăsit aşezările din cauza invaziei.

Ofiţerul local pentru păduri a declarat pentru BBC Tamil că a ordonat oficialilor să "efectueze un studiu amănunţit şi să prezinte un raport".

Între timp, sătenii spun că animalele lor şi chiar şerpii şi iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacţii alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viaţa.

Atunci când aceste furnici au invadat pentru prima dată Insula Christmas din Australia, ele au înlocuit furnicile indigene, atacându-le şi preluând sursele lor de hrană, spune Dr. Baidya. De asemenea, ele au ucis milioane de crabi de pe insulă, orbindu-i.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici