Invitaţi la înmormântarea Reginei: Cine va participa şi cine nu va participa

Înmormântarea Reginei, care va avea loc luni, va fi una dintre cele mai mari adunări de membri ai familiei regale şi politicieni găzduite în Marea Britanie în ultimele decenii, scrie BBC, care arată cine va participa şi cine nu va participa la funeralii.

8829 afișări
Imaginea articolului Invitaţi la înmormântarea Reginei: Cine va participa şi cine nu va participa

Invitaţi la înmormântarea Reginei: Cine va participa şi cine nu va participa

Invitaţiile au fost trimise în weekend unui număr estimat de 500 de şefi de stat şi demnitari străini. Este vorba de rude, prieteni şi curteni.

Bineînţeles, familia Reginei va fi prezentă. Regele Charles al III-lea, însoţit de Camilla, regina consort. De asemenea, vor fi prezenţi ceilalţi trei copii ai Reginei, Anne, Andrew şi Edward, precum şi soţiile lor - inclusiv Sarah Ferguson, fosta soţie a lui Andrew.

Nepoţii reginei, inclusiv prinţii William şi Harry, prinţesele Beatrice şi Eugenie, Zara Tindall, Peter Phillips, Lady Louise Windsor şi James, viconte Severn, sunt şi ei aşteptaţi, împreună cu soţii şi soţiile lor. Nu este încă clar câţi dintre cei 12 strănepoţi ai reginei vor participa.

Printre ceilalţi aşteptaţi se numără Earl Spencer, fratele prinţesei Diana, finul reginei decedate şi unchiul lui William şi Harry, prinţul şi prinţesa Michael de Kent, precum şi ducele şi ducesa de Kent.

În fruntea oricărei liste de invitaţi se vor afla cu siguranţă doamnele de onoare care timp de decenii au fost alături de regină. Printre acestea se numără Lady Susan Hussey, care a început să lucreze pentru regină în 1960 şi este naşa prinţului William. Ea a însoţit-o pe regină la înmormântarea prinţului Philip în 2021. O alta este Dame Mary Morrison, care a revenit alături de regină după ce şi-a rupt o gleznă în 2018, la vârsta de 81 de ani. Mai este şi Angela Kelly, fiica unui docher născută în Liverpool, care a fost asistenta personală pe regina timp de 30 de ani şi despre care se spune că era o confidentă apropiată.

Un alt consilier şi prieten este John Warren, care a fost managerul de curse al reginei. Camerele de luat vederi i-au surprins sărbătorind împreună în loja regală de la Ascot când calul ei, Estimate, a câştigat Gold Cup în 2013.

Sir Jackie Stewart, fostul campion mondial de Formula 1, urma să o viziteze pe regină la Balmoral înainte de moartea acesteia şi este aşteptat să participe la înmormântare. La fel şi Sir David Attenborough. El şi regina s-au născut la doar câteva săptămâni distanţă şi au lucrat împreună în mai multe ocazii.

Sunt aşteptaţi membri ai familiilor regale din întreaga Europă, mulţi dintre ei fiind rude de sânge ale reginei.

Regele Philippe al Belgiei şi regina Mathilde au confirmat că vor fi prezenţi, la fel ca şi regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos şi soţia sa, regina Maxima, împreună cu mama sa, fosta regină olandeză, prinţesa Beatrix.

Regele Felipe şi regina Letizia ai Spaniei au acceptat, de asemenea, o invitaţie, la fel ca şi familiile regale din Norvegia, Suedia, Danemarca şi Monaco.

Sunt aşteptaţi să participe lideri din întregul Commonwealth, al cărui şef a fost regina pe întreaga durată a domniei sale.

Premierul australian Anthony Albanese a acceptat o invitaţie, la fel ca şi prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern şi premierul canadian Justin Trudeau.

Se pare că şi premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, şi preşedintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, au acceptat invitaţii. India va fi reprezentată de preşedintele Droupadi Murmu.

Casa Albă a confirmat că preşedintele Joe Biden va participa împreună cu prima doamnă Jill Biden - deşi, spre deosebire de alţi demnitari, se pare că aceştia nu se vor deplasa cu autobuzul la ceremonie.

Printre alţi lideri mondiali despre care se spune că au acceptat invitaţii se numără premierul irlandez Micheal Martin, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, preşedintele italian Sergio Mattarella şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Preşedintele chinez Xi Jinping a primit o invitaţie, aceasta fiind o decizie care a fost criticată de unii parlamentari şi colegi, din cauza tratamentului aplicat de guvernul chinez minorităţii uigure. Potrivit unor surse parlamentare, oficialilor chinezi li s-a interzis să asiste la ceremonia de înmormântare a reginei la Westminster Hall. Sâmbătă, guvernul chinez a confirmat că vicepreşedintele Wang Qishan va participa la funeralii.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite - şi conducător de facto - Mohammed Bin Salman a fost invitat, iar ambasada saudită din Londra a confirmat că acesta se va afla în Marea Britanie în acest weekend. Aceasta va fi prima sa vizită de la asasinarea jurnalistului şi criticului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

Prinţul Mohammed a fost acuzat că a ordonat uciderea, iar Hatice Cengiz - care a fost logodită cu dl Khashoggi - a declarat că prinţului „nu ar trebui să i se permită să păteze memoria [reginei] şi să folosească acest timp de doliu pentru a căuta legitimitate şi normalizare”.

Republica Islamică Iran, care face de mult timp obiectul sancţiunilor internaţionale din cauza programului său nuclear, va fi reprezentată doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Whitehall.

Reprezentanţii din Siria, Venezuela şi Afganistan nu au fost invitaţi, relatează BBC. Acest lucru se datorează faptului că Marea Britanie nu are relaţii diplomatice depline cu aceste ţări.

Nu a fost invitat nimeni din Rusia, Belarus şi Myanmar.

Relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi Rusia aproape că s-au prăbuşit după invazia Rusiei în Ucraina, iar un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că acesta „nu ia în considerare” participarea la funeralii.

Invazia a fost lansată parţial de pe teritoriul Belarusului. Iar Marea Britanie şi-a redus semnificativ prezenţa diplomatică în Myanmar de la lovitura de stat militară de anul trecut.

Coreea de Nord şi Nicaragua au fost invitate să trimită doar ambasadori, nu şi şefi de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici