Ion Cristoiu, despre regele Charles al III-lea: E greu pentru el să urce pe tron pe imaginea asta, a reginei / Numai dacă va avea putere şi-ar aminti că a fost prin România

  • Ion Cristoiu: Regina Elisabeta a II-a a reuşit să fie un simbol. A reuşit să ţină în mână casa regală chiar dacă au fost scandaluri, ea nu a fost implicată. Din punct de vedere politic, a fost imaginea ideală. Adică să fii iubit numai de dragul tău, nu pentru putere.
  • Ion Cristoiu: Cred că Charles va avea o mare problemă pentru că în primul rând el are povara Diana. E greu pentru el să urce pe tron pe imaginea asta, a reginei. Poţi să urci pe tron şi să tragi sfori. Nu exclud asta. Ori îşi asumă, greu de presupus, această imagine, dar nu are nicio şansă. Pe el nici nu poţi să-l iubeşti.
  • Ion Cristoiu: În momentul în care Regele Charles al III-lea ar veni aici, deja are semnificaţie politică. Înainte era prinţul moştenitor. Nu prea cred că îşi va putea permite, depinde însă de relaţia sa cu Guvernul. Una era Churchill şi una este Liz Truss, care e la început.
32450 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre regele Charles al III-lea: E greu pentru el să urce pe tron pe imaginea asta, a reginei / Numai dacă va avea putere şi-ar aminti că a fost prin România

Sursa Foto - @BritishHistorym, Twitter/Flickr

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are imaginea unui monarh iubit de supuşii săi pentru ceea ce a fost, nu pentru putere, iar fiului său, Regele Charles al III-lea, îi va fi greu să urce pe tron având în spate imaginea fostei suverane.

“Regina Elisabeta a II-a a reuşit să fie un simbol. A reuşit să ţină în mână casa regală chiar dacă au fost scandaluri, ea nu a fost implicată. Din punct de vedere politic, a fost imaginea ideală. Adică să fii iubit numai de dragul tău, nu pentru putere. Acum, sigur că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem ca jurnalişti este dacă ar fi făcut ceva, ce ar fi ieşit? Este ca icoana. Stă acolo şi nu face nimic. Dar dacă icoana coboară de pe perete şi îţi spune cum să faci ciorba s-ar putea să ai probleme că dă în foc. Cred că Charles va avea o mare problemă pentru că în primul rând el are povara Diana. E greu pentru el să urce pe tron pe imaginea asta, a reginei. Poţi să urci pe tron şi să tragi sfori. Nu exclud asta. Ori îşi asumă, greu de presupus, această imagine, dar nu are nicio şansă. Pe el nici nu poţi să-l iubeşti. Ea era femeie, în vârstă, trecuse atâta timp. La el nu cred că se pot crea pasiuni din acestea şi nu ştiu dacă la un moment dat nu va fi tentat de împins. Pentru că are două posibilităţi: sau se urcă pe tron şi ia locul reginei şi devine simbol, greu de presupus, pentru că nu are nici timp, nici talent sau începe să-şi transpună în practică anumite idei, poate să tragă sfori”, a afirmat publicistul vineri seara, în emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că, spre deosebire de Regina Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea vine pe tron după ce şi-a creat relaţii ca prinţ moştenitor, inclusiv în România, relaţii de care îşi va aminti şi le va păstra numai dacă va avea putere politică în raport cu Guvernul.  

„Regina a avut acest geniu de a rezista, pentru că anturajul, maşinăria vrea prin tine puterea. Foarte multe evenimente nefaste din istoria lumii, dar şi în cea modernă s-au ivit de la nişte oameni din planul doi, dar foarte apropiaţi, au împins pe un om, care poate iniţial era altfel, să facă ceva. Până acum monarhia a fost foarte rentabilă financiar. Nu pot să-mi dau seama cum va prelua Charles imaginea anterioară, că nu are cum. În primul rând nu e femeie, e bărbat, a avut activitate până acum. Regina când a venit pe tron nu era ca el, afirmat, nu venise prin Transilvania, ca să dau un exemplu. Toate cântările că e prietenul României, deocamdată el a făcut în Transilvania. Sigur că Transilvania aparţine României, dar acolo a făcut. În al doilea rând numai dacă va avea putere şi-ar aminti că a fost prin România şi nu în ultimul rând, dacă nu primul, când ajungi la putere, uiţi tot. Îşi mai aminteşte că a fost el prin România şi acolo era frumos şi mi-a dat pâine şi sare... Intră în joc raţiunea politică, de putere”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu a amintit în acest context de vizita lui Nicolae Ceauşescu la Londra pe care regina Elisabeta a II-a l-a primit cu onoruri la îndemnul guvernului britanic deoarece erau în joc interese politice şi financiare.

“Vizita lui Ceauşescu la Londra şi onorurile pe care le-a primit sunt o dovadă a felului extraordinar în care regina Angliei a ascultat de guvern. Nu-mi spuneţi mie că era înnebunită după Nicolae Ceauşescu. Acolo a fost un mare interes, şi financiar, şi cu avioanele, şi politic. Şi a zis bine domnule, ce să fac eu? Să faceţi frumos. Bine, fac frumos. În momentul în care el ar veni aici, deja are semnificaţie politică. Înainte era prinţul moştenitor. Nu prea cred că îşi va putea permite, depinde însă de relaţia sa cu Guvernul. Una era Churchill şi una este Liz Truss, care e la început. Dacă era Churchill sau Boris Johnson, un premier care avea deja frâiele de 2-3-4 ani, şi era înscăunat Charles şi ar fi încercat să zică ceva, ăla îi spunea cum îi spuneau miniştrii lui Carol I “aiasta nu se poate”, e o replică celebră (...) ca să vină în România sau ca să facă declaraţii, acum face regele, e foarte important din punctul acesta de vedere, şi, dacă vrea să fie pe cont propriu, nu ţine cont de ce îi spune Guvernul”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că Regele Charles al III-lea va asculta de Guvernul condus de Liz Truss şi avertizează că noul suveran nu va mai putea face declaraţii favorabile României cu uşurinţa cu care le făcea înainte, ca prinţ moştenitor.

“Nu va asculta de Guvern. Dacă vreţi, pot paria cu dvs că nu. În cazul reginei, puterea s-a exercitat tocmai prin non activitate. El are deja relaţii pe care şi le-a făcut în calitate de prinţ moştenitor. Iată are deja terenuri cumpărate într-o parte a României. Regina nu a avut şi când a ajuns pe tron era pipirie faţă de guverne, faţă de puterea politică şi probabil cu timpul s-a instalat o relaţie, ca într-una de cuplu, adică guvernul zice, eu îmi văd de treaba mea, am imagine bună. În cazul lui Charles, el este mult mai vechi decât Liz Truss, mult mai exersat, a avut activitate... Şi e bărbat şi nu-l văd făcând pe bunicuţa, că nici bunic nu poate fi. Aici este o chestiune foarte complicată şi din punctul acesta de vedere să facă declaraţii Iubesc România, e regele care declară şi bulgarii or să zică dar pe noi de ce nu ne iubeşte?”, a mai spus publicistul.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici