Iranul a confirmat arestarea mai multor cetăţeni slovaci sub acuzaţia de "comportament nepotrivit"

Iranul a confirmat duminică arestarea mai multor cetăţeni slovaci, sub acuzaţia de "comportament nepotrivit" şi posesie de "echipamente neconvenţionale".

288 afișări
Imaginea articolului Iranul a confirmat arestarea mai multor cetăţeni slovaci sub acuzaţia de "comportament nepotrivit"

Iranul a confirmat arestarea mai multor cetăţeni slovaci sub acuzaţia de "comportament nepotrivit"

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externe, Abbas Araghchi, citat de agenţia Isna, care a anunţat aceste arestări, nu a precizat numărul persoanelor deţinute şi nici data reţinerii lor. De asemenea, el nu a oferit detalii nici cu privire la "echipamentele neconvenţionale".

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat sâmbătă că "acuzaţii foarte serioase" sunt aduse împotriva unor slovaci deţinuţi în Iran, dar nu a făcut alte precizări.

Duminică, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a confirmat pentru televiziunea publică RTVS că opt slovaci au fost arestaţi în Iran.

"Ministerul a luat măsuri din 22 mai, de când am aflat despre arestări", a precizat Lajcak.

"Avem contacte zilnice cu Ministerul iranian de Externe. Consulul slovac la Teheran i-a vizitat pe turiştii arestaţi, ei sunt în viaţă şi starea lor de sănătate este bună", a declarat el.

"Nu vă pot oferi mai multe informaţii, fiindcă ar putea fi puse în pericol şansele cetăţenilor noştri de a fi eliberaţi", a conchis şeful diplomaţiei slovace, afirmând că "niciun caz similar nu a fost rezolvat vreodată prin relatări în presă".

Prin urmare, Ministerul slovac de Externe nu a mai făcut alte precizări, însă, potrivit cotidianului slovac SME, un grup de parapantişti slovaci a fost arestat în Iran pentru presupuse activităţi de spionaj. "Cinci sau şase parapantişti au fost arestaţi în urmă cu peste trei săptămâni pentru că au făcut fotografii cu instalaţii militare văzute de sus", a anunţat cotidianul slovac.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene, "aceşti indivizi au venit în Iran ca turişti şi aveau vize turistice, însă au avut un comportament nepotrivit".

"Ei au încălcat legile Republicii Islamice şi au fost arestaţi. O anchetă a fost deschisă, iar dosarul va fi transmis autorităţilor judiciare", a adăugat Araghchi.

Anul trecut, un slovac, recrutor de personal în domeniul telecomunicaţiilor în Iran, a fost arestat de autorităţile iraniene pentru presupuse activităţi de spionaj în favoarea CIA-ului american. Slovacul a fost eliberat după 40 de zile petrecute în închisoare.

Potrivit televiziunii publice iraniene, el a fost acuzat că a contactat oameni de ştiinţă iranieni pentru a obţine informaţii cu privire la "progresul ţării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici