Iranul a prezentat un avion fără pilot "indigen" cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri

Iranul a prezentat un nou tip de avion fără pilot "indigen", capabil să acopere cea mai mare parte a regiunii Orientului Mijlociu. Aparatul de zbor poate efectua diverse misiuni în regim de recunoaştere, dar şi de luptă.

375 afișări
Imaginea articolului Iranul a prezentat un avion fără pilot "indigen" cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri

Iranul a prezentat un avion fără pilot "indigen" cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul - Shahed (Martor) 129 - are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi poate fi echipat cu bombe şi rachete, potrivit Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului. Shahed-129 ar fi capabil să efectueze misiuni de recunoaştere şi de luptă, relatează BBC.

Autorităţile iraniene au prezentat anul trecut un avion american fără pilot pe care au anunţat că l-au adus la sol prin intermediul controlului electronic. Statele Unite au insistat că Iranul nu a doborât acest avion fără pilot, de tip RQ-170 Sentinel, şi nici nu a utilizat tehnologie în cadrul războiului cibernetic pentru a prelua controlul asupra acestuia. Americanii au dat vina pe o defecţiune.

Ulterior, Amir Ali Hajizadeh, şeful programului iranian aerospaţial, a anunţat că programul încearcă să construiască o copie a avionului american fără pilot capturat. Nu este clar dacă avionul iranian fără pilot Shahed-129 prezintă vreo asemănare cu avionul american fără pilot RQ-170 Sentinel.

Dezvăluirea avionului iranian are loc în urma unui exerciţiu naval major în Golf al Statelor Unite şi aliaţilor săi.

Aproximativ 30 de ţări au participat la aceste manevre menite să testeze capacitatea comunităţii internaţionale de a face faţă minelor de care s-ar putea lovi nave în Golf şi Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de o cincime dintre transporturile mondiale de petrol.

Exerciţiile au avut loc în contextul unor tensiuni puternice între Occident şi Iran cu privire la programul nuclear iranian controversat.

Iranul insistă că programul său nuclear are scopuri exclusiv paşnice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici