Iranul a transmis AIEA un document solicitat încă din 2005

Iranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) un document care conţine o serie de informaţii tehnice privind piesele necesare fabricării de arme nucleare, au declarat, miercuri, o serie de diplomaţi din cadrul AIEA, citaţi de AFP.

4 afișări
Imaginea articolului Iranul a transmis AIEA un document solicitat încă din 2005

Directorul AIEA, Mohamed ElBaradei şi subsecretarul de Stat al SUA, Christopher Hill

AIEA solicită acest document de doi ani, potrivit surselor citate care au precizat că nu este vorba despre un proiect detaliat necesar unui eventual proces de fabricare a armei atomice.

Documentul respectiv conţine o serie de informaţii privind transformarea uraniului în forme sferice utilizate în procesul de fabricare a focoaselor nucleare.

Reprezentanţii AIEA au avut acces la acest document, dar Teheranul a refuzat până în prezent să furnizeze agenţiei o copie.

Faptul că Iranul a decis în final să transmită AIEA o copie a acestui document nu reprezintă un demers de foarte mare importanţă, potrivit unuia din diplomaţii citaţi sub protecţia anonimatului.

"Este ca şi cum am fi primit o amendă pentru exces de viteză, pe care refuzăm să o achităm timp de doi ani de zile. Ceea ce este mai important este de ce şi, în primul rând, cum a fost elaborat acest document", a precizat diplomatul.

Alţi diplomaţi au interpretat acest gest al Teheranului drept o încercare de a împiedica impunerea de noi sancţiuni ONU împotriva Iranului, cu câteva zile înainte de publicarea unui raport crucial redactat de AIEA privind programul nuclear iranian.

Raportul ar putea fi dat publicităţii miercuri după-amiază sau joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici