Iranul consideră că există o "ocazie istorică de soluţionare a problemei nucleare"

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a afirmat marţi că marile puteri şi Iranul au o "ocazie istorică să soluţioneze problema nucleară" iraniană.

103 afișări
Imaginea articolului Iranul consideră că există o "ocazie istorică de soluţionare a problemei nucleare"

Centrala atomică iraniană de la Bushehr (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi avem o ocazie istorică să soluţionăm problema nucleară", dar statele din grupul "5+1 trebuie să-şi revizuiască atitudinea pentru a corespunde mai bine noii poziţii iraniene", a scris ministrul pe pagina sa de Twitter.

Zarif urmează să se întâlnească cu omologii săi din ţările grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), joi, la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei iraniene, Marzieh Afkham, a afirmat marţi că această reuniune reprezintă "un nou punct de plecare pentru negocierile (privind problema) nucleară şi un pas înainte".

Este prima dată când ministrul de Externe al Iranului şi omologii săi din grupul 5+1 se întâlnesc pentru a discuta despre programul nuclear controversat al Teheranului.

Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care conduce negocierile grupului 5+1 cu Iranul, a anunţat luni că se va întâlni din nou cu Zarif la Geneva, în octombrie, pentru o primă serie de negocieri după venirea lui Rohani la putere, în iunie. Ultimele negocieri au avut loc la începutul lui aprilie, la Almati (Kazahstan).

Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului iranian de Externe a insistat asupra "drepturilor absolute (ale Iranului) asupra activităţilor nucleare paşnice, în special asupra îmbogăţirii uraniului pe teritoriul său".

De asemenea, Zarif a avertizat pe pagina sa de Facebook împotriva unor mari aşteptări privind rezultatele întâlnirii de joi între miniştrii de Externe.

"Trebuie să spun că în politica externă este nevoie să dăm dovadă de răbdare, calm, tact şi să desfăşurăm acţiuni bine calculate şi gândite pentru un obiectiv", a scris ministrul iranian, adăugând că "problemele acumulate nu pot fi soluţionate în cadrul uneia sau mai multor întâlniri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici