Iranul, dispus să negocieze pachetul de stimulente economice

Iranul a anunţat, joi, că este dispus să negocieze un nou pachet de stimulente economice propus de marile puteri în încercarea de a convinge Teheranul să renunţe la activităţile nucleare.

19 afișări
Imaginea articolului Iranul, dispus să negocieze pachetul de stimulente economice

Manouchehr Mottaki (Imagine: Mediafax/AFP)

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat într-o conferinţă de presă organizată la Kampala, capitala Ugandei, că cele şase mari puteri, Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, ar trebui, de asemenea, să examineze serios propunerile avansate de Teheran.

"I-am informat în privinţa dispoziţiei noastre de a negocia. Pachetul propus de cele şase ţări este în prezent examinat iar la momentul oportun Teheranul va prezenta reacţiile sale", a adăugat Mottaki.

"Avem, de asemenea, ceea ce noi numim pachetul iranian pe care l-am trimis celor şase ţări şi sperăm că îl vor examina aşa cum noi îl analizăm pe al lor", a precizat Mottaki, prezent în Uganda pentru reuniunea Organizaţiei Conferinţei Islamice.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a prezentat Teheranului, sâmbătă, un nou pachet de stimulente economice menit să limiteze activităţile nucleare iraniene, subliniind că Republica Islamică ar trebui să oprească procesul de îmbogăţire a uraniului în cursul negocierilor de implementare a ofertei.

Pachetul este o versiune revizuită a celui respins de Iran în 2006.

Mottaki a declarat că Statele Unite ar trebui să înceteze să mai ţină prelegeri Iranului despre ambiţiile sale nucleare.

"America nu este în poziţia de a aproba sau dezaproba activităţile noastre nucleare paşnice. Este o ţară care testează în prezent cea de-a cincea generaţie de bombe nucleare", a precizat şeful diplomaţiei iraniene.

"America ar trebui să se limiteze la graniţele sale şi să nu se mai amestece în treburile altor naţiuni. Timpul în care se dădeau ordine altor ţări a trecut. Vom continua fără îndoială să ne aplicăm drepturile", a subliniat Mottaki.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici