Iranul efectuează exerciţii militare în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul

  • Armata iraniană a iniţiat exerciţii militare în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul
  • Ilham Aliev: "De ce acum şi de ce la frontiera noastră?"
957 afișări
Imaginea articolului Iranul efectuează exerciţii militare în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul

Sursa foto: profimedia

Forţele terestre din Iran au iniţiat, vineri, o serie de manevre militare în nord-estul ţării, în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul, în pofida criticilor Administraţiei ţării vecine, informează cotidianul Le Figaro.

Imagini difuzate de Televiziunea publică arată tancuri şi elicoptere militare care atacă ţinte aflate la sol. "Respectăm principiul relaţiilor de bună-vecinătate, dar nu tolerăm prezenţa în zonă a elementelor regimului sionist şi a teroriştilor", a declarat generalul Kiumars Heydari, comandantul Forţelor terestre din Iran. Oficialul militar iranian se referă la relaţiile Azerbaidjanului cu Israelul şi la prezenţa unor combatanţi sunniţi care au participat la conflictul din Nagorno-Karabah.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a criticat exerciţiile militare efectuate de Iran în apropierea frontierei comune. "Fiecare ţară poate efectua orice fel de exerciţiu militar pe teritoriul propriu. Este un drept suveran. Dar de ce acum şi de ce la frontiera noastră?", a declarat Ilham Aliev.

Iranul şi Azerbaidjanul au frontieră comună pe o distanţă de aproape 700 de kilometri.

"Iranul ia toate măsurile necesare pentru securitatea sa naţională", a reacţionat Said Khatibzadeh, ministrul de Externe de la Teheran.

În ultimii ani, Azerbadjanul, care a fost în război cu Armenia în 2020 din cauza disputelor din Nagorno-Karabah, a achiziţionat masiv armament, în principal din Israel.

După acordul de încetare a confruntărilor militare între Erevan şi Baku, Teheranul a cerut în noiembrie 2020 retragerea din zonă a "combatanţilor străini", în principal a militanţilor islamişti sunniţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici