Israelul este dispus să negocieze "imediat" cu palestinienii şi Siria

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri că i-a adus la cunoştinţă preşedintelui american, Barack Obama, dorinţa sa de a "lansa imediat" negocieri de pace cu palestinienii şi cu Siria.

32 afișări
Imaginea articolului Israelul este dispus să negocieze "imediat" cu palestinienii şi Siria

Israelul este dispus să negocieze "imediat" cu palestinienii şi Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am spus că sunt dispus să lansez imediat negocieri de pace cu palestinienii şi cu Siria", a declarat Netanyahu, la întoacerea sa de la Washington.

Dar el a reafirmat că orice reglementare privind pacea "ar trebui să răspundă nevoilor de securitate ale Israelului".

Negocierile indirecte de pace între Siria şi Israel au fost suspendate în decembrie după ofensiva militară israeliană în Fâşia Gaza. Damascul solicită ca Israelul să se retragă total din Platoul Golan cucerit în 1967, ceea ce statul evreu refuză.

Premierul a apreciat că a "ajuns la un acord cu preşedintele Obama pe teme importante", în pofida divergenţelor etalate în cursul întrevederii lor de luni.

El a subliniat astfel că Statele Unite şi Israelul au "căzut de acord asupra necesităţii de a extinde procesul de pace (cu palestinienii) în statele arabe".

Potrivit lui Netanyahu, aceste state "vor trebui să facă unele concesii concrete chiar de la începutul" negocierilor.

În plus, cei doi lideri sunt "de acord să aibă o politică comună menită să împiedice Iranul să dobândească o capacitate nucleară militară", a spus el.

"Preşedintele Obama a semnalat deschis că dialogul (între Washington şi Teheran) nu va fi fără o limită de timp" şi a recunoscut "dreptul Israelului la autoapărare" în faţa Iranului, a explicat el.

Luni, premierul israelian a rezistat apelurilor lui Obama în favoarea creării unui stat palestinian şi a opririi colonizării în Cisiordania, propunând totuşi un "aranjament" prin care israelienii şi palestinienii să poată convieţui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici