Israelul exclude retragerea în limita graniţelor din 1967, invocată de Obama

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a exclus, joi, orice retragere în limitele graniţelor din 1967, după ce preşedintele american, Barack Obama, a făcut un apel pentru încheierea unui acord de pace israeliano-palestinian pe baza acestor frontiere.

416 afișări
Imaginea articolului Israelul exclude retragerea în limita graniţelor din 1967, invocată de Obama

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaintea unei întâlniri cu preşedintele american, Netanyahu şi-a exprimat speranţa că acesta "va reafirma angajamentele" SUA potrivit cărora Israelul "nu va trebui să se retragă în limita liniilor din iunie 1967, care nu pot fi apărate", conform unui comunicat oficial.

El a exclus posibilitatea ca unele "centre majore de populaţie israeliană din Iudeea-Samaria (Cisiordania - n.red.) să se afle de cealaltă parte a frontierei" dintre Israel şi un viitor stat palestinian.

Premierul israelian se referă la o scrisoare din 2004 a fostului preşedinte american, George W. Bush, adresată premierului israelian din acea perioadă, Ariel Sharon, în care Casa Albă excludea varianta unei reveniri a Israelului la liniile de armistiţiu anterioare războiului din iunie 1967, ceea ce ar implica o retragere din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

În pofida divergenţelor cu liderul american, Netanyahu şi-a exprimat aprecierea pentru angajamentul acestuia pe calea păcii, insistând însă că "viabilitatea unui stat palestinian nu poate fi asigurată în detrimentul Israelului".

Premierul israelian reafirmă şi faptul că prezenţa militară de-a lungul văii Iordanului, la graniţa dintre un viitor stat palestinian şi Iordania, este indispensabilă pentru securitatea Israelului.

Barack Obama a afirmat, joi, că "frontierele Israelului şi Palestinei trebuie să aibă la bază liniile din 1967, cu schimburi convenite de cele două părţi, pentru a stabili graniţe sigure şi recunoscute pentru ambele state".

"Retragerea completă şi graduală a forţelor militare israeliene trebuie coordonată în ideea unei responsabilităţi pentru securitatea palestiniană, într-un stat suveran şi nemilitarizat", a spus preşedintele american, într-un discurs privind Orientul Mijlociu, susţinut la Departamentul de Stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici