Israelul intenţionează să creeze o zonă-tampon în Siria, după prăbuşirea regimului al-Assad

Israelul intenţionează să creeze o zonă-tampon pe teritoriul sirian, cu scopul de a împiedica grupări radicale să se apropie de frontiera sa, în cazul în care regimul preşedintelui Bashar al-Assad se prăbuşeşte, au declarat duminică surse din domeniul securităţii pentru AFP.

533 afișări
Imaginea articolului Israelul intenţionează să creeze o zonă-tampon în Siria, după prăbuşirea regimului al-Assad

Israelul intenţionează să creeze o zonă-tampon în Siria, după prăbuşirea regimului al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comandamentul militar din nord are un plan pentru «perioada post (al-Assad)», apreciind că, atunci când Bashar al-Assad nu va mai fi preşedintele Siriei, există o temere (potrivit căreia) unele elemente teroriste vor încerca să se apropie de bariera" care marchează frontiera israeliană, au declarat aceste surse pentru AFP.

"Astfel, ei vor să creeze un fel de zonă-tamponă pe teritoriul sirian şi să anunţe acest lucru întregii lumi, cu obiectivul de a împiedica (posibilitatea) ca teroriştii să se apropie de barieră fără ca noi să îi putem împiedica, fără ca noi să putem să îi vedem", au adăugat aceste surse.

"Este vorba despre o zonă-tampon care va aparţine Siriei. Nu vom invada teritoriul sirian", au subliniat aceste surse, insistând asupra faptului că aceste planuri se află într-un stadiu iniţial, fără să precizeze cât de adânc va pătrunde această zonă-tampon pe teritoriul sirian.

Contactat de către AFP, un purtător de cuvânt militar a refuzat să facă vreun comentariu asupra acestor planuri, subliniind că noua barieră de securitate, aflată de-a lungul liniei de armistiţiu cu Siria, pe Platoul Golan, este aproape finalizată.

Israelul a ocupat o parte a Platoului Golan în cursul Războiului din iunie 1967, după care a anexat-o, în 1981, acţiuni care nu au fost recunoscute niciodată de către comunitatea internaţională.

În mai şi iunie 2011, armata israeliană a deschis focul asupra unor refugiaţi palestinieni care încercau să treacă de această barieră, omorând aproximativ 30 de persoane porivit ONU, care a staţionat aproximativ 1.200 de Căşti Albastre de-a lungul liniei de armistiţiu dintre Israel şi Siria

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici