Istoria forţelor speciale britanice SAS şi legenda Căpitanului Price din Call of Duty: Modern Warfare

Forţele speciale britanice SAS: istorie, organizare şi operaţiuni

1672 afișări
Imaginea articolului Istoria forţelor speciale britanice SAS şi legenda Căpitanului Price din Call of Duty: Modern Warfare

Sursa - Activision

Forţele speciale britanice SAS (Special Air Service) sunt o unitate de elită a armatei britanice, specializată în operaţiuni de recunoaştere, sabotaj, contraterorism şi război neconvenţional.

Deviza lor este „Cine îndrăzneşte câştigă“.

SAS a fost înfiinţat pe bază de voluntariat în anul 1941, sub comanda lui David Stirling.

Iniţial, se chema „Detaşamentul L“ şi avea misiuni de ambuscadă şi sabotaj în spatele frontului din nordul Africii şi organiza acţiuni de dezinformare şi subminare a moralului inamicului nazist. 

După al Doilea Război Mondial, SAS a fost desfiinţat şi reînfiinţat de mai multe ori, până când a devenit parte din Forţele Speciale ale Regatului Unit (UKSF) în 1987.

UKSF include şi alte unităţi speciale, cum ar fi Special Boat Service (SBS) - unitatea de forţe speciale a Marinei Regale a Regatului Unit  şi  Special Reconnaissance Regiment (SRR) - Regimentul special de recunoaştere. 

SAS are un regiment activ (22 SAS) şi două regimente de rezervă (21 SAS şi 23 SAS).

Regimentul 22 SAS este organizat în patru escadroane, fiecare escadron având patru echipaje de câte 16 soldaţi. Fiecare echipaj se specializează într-un domeniu: alpinism, paraşutism, operaţiuni amfibii sau operaţiuni de mobilitate cu vehicule şi arme grele 

Pentru a face parte din SAS, candidaţii trebuie să treacă printr-un proces riguros de selecţie care le testează aptitudinile militare, condiţia fizică, rezistenţa, iniţiativa şi voinţa. Selecţia durează aproximativ şase luni şi are o rată de eşec foarte mare. Cei care reuşesc devin membri ai uneia dintre cele mai prestigioase şi eficiente forţe speciale din lume 

SAS a participat la numeroase conflicte şi misiuni în diverse zone ale globului.

Printre cele mai cunoscute se numără:

  • intervenţia din Ambasada Iranului la Londra în 1980, când au eliberat 26 de ostatici luaţi de terorişti;
  • războiul din Insulele Falkland în 1982, când au distrus avioane argentiniene de pe aeroportul Pebble Island;
  • războiul din Golf în 1991, când au efectuat raiduri împotriva instalaţiilor irakiene de rachete Scud;
  • războiul din Afganistan după 2001, când au luptat împotriva talibanilor şi al-Qaida;
  • războiul din Irak după 2003, când au capturat lideri ai regimului lui Saddam Hussein şi au combătut insurgenţa 

SAS este recunoscut pentru profesionalismul, curajul şi eficienţa sa.

A primit numeroase distincţii şi medalii pentru faptele sale de vitejie.

De asemenea, a influenţat formarea altor forţe speciale din lume, cum ar fi Delta Force din SUA sau GIGN din Franţa 

SAS este supus unei politici stricte de confidenţialitate din partea guvernului britanic.

Membrii săi nu au voie să divulge detalii despre misiile lor.

Există puţine informaţii oficiale despre activitatea lor şi multe zvonuri şi speculaţii.

Unele dintre acestea au fost dezvăluite de foşti membri ai SAS care au scris cărţi sau au dat interviuri, dar nu toate sunt veridice sau complete.

Personajul Captain Price din seria de jocuri video Call of Duty Modern Warfare dezvoltată de Activision a fost inspirat după un soldat real: John McAleese.

McAleese a fost un membru al forţelor speciale britanice SAS, care a participat la eliberarea ostaticilor din Ambasada Iranului la Londra în 1980.

Acesta a fost unul dintre cei care au plasat explozibilul la fereastra ambasadei şi au intrat în clădire pentru a neutraliza teroriştii.

McAleese a avut o carieră impresionantă şi o mustaţă caracteristică, care au fost preluate de personajul din joc.

De asemenea, personajul Captain Price este influenţat de alte surse din cultura populară, cum ar fi filmul A Bridge Too Far, în care apare un ofiţer britanic cu numele Price şi cu o mustaţă similară.

În plus, apelativul lui Price, Bravo Six, este o referinţă la filmul Platoon, în care căpitanul Harris are acelaşi apelativ.

Personajul Captain Price a apărut pentru prima dată în jocul Call of Duty din 2003, ca un ofiţer al SAS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A revenit în Call of Duty 2, ca un căpitan al Diviziei a 7-a Blindate.

În Call of Duty 4: Modern Warfare, personajul a fost reimaginat ca un căpitan al SAS în zilele noastre, implicat în lupta împotriva terorismului jihadist.

A continuat să apară în Call of Duty: Modern Warfare 2 şi Call of Duty: Modern Warfare 3, ca un lider al unei forţe internaţionale numită Task Force 141, pe durata celui de-al Treilea Război Mondial dintre Statele Unite ale Americii şi ultranaţionaliştii ruşi.

În 2019, personajul a fost reînnoit din nou în Call of Duty: Modern Warfare, care are loc într-o cronologie alternativă şi într-un cadru mai realist. 

De această dată, el este interpretat de actorul Barry Sloane. 

 

Sursa - Britannica 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici