Italia şi Intel sunt aproape de un acord de 5 miliarde de dolari pentru o fabrică de cipuri. Europa încearcă să reducă dependenţa faţă de Asia

Italia este aproape de a încheia un acord în valoare de 5 miliarde de dolari cu Intel pentru construirea unei fabrici avansate de ambalare şi asamblare a semiconductorilor în această ţară, au declarat joi pentru Reuters două surse informate despre discuţii.

2811 afișări
Imaginea articolului Italia şi Intel sunt aproape de un acord de 5 miliarde de dolari pentru o fabrică de cipuri. Europa încearcă să reducă dependenţa faţă de Asia

Investiţia Intel în Italia face parte dintr-un plan mai amplu anunţat de producătorul american de cipuri la începutul acestui an de a investi 88 de miliarde de dolari în construirea de capacităţi în întreaga Europă, care se străduieşte să reducă dependenţa de importurile de cipuri din Asia şi să atenueze criza de aprovizionare care a redus producţia în sectorul strategic al automobilelor din regiune.

Sursele au declarat că guvernul premierului demisionar Mario Draghi lucrează pentru a avea un acord până la sfârşitul lunii august, înainte de alegerile naţionale anticipate programate pentru 25 septembrie.

Sursele au declarat anterior pentru Reuters că Roma este pregătită să finanţeze până la 40% din investiţia totală a Intel, care ar urma să crească în timp de la cele 5 miliarde de dolari iniţiale.

Atât biroul lui Draghi, cât şi Intel au refuzat să comenteze.

Intel şi guvernul au preselectat posibile locaţii în două regiuni italiene, au declarat sursele, una dintre ele adăugând că acestea se află în regiunile nordice Piemonte şi Veneto.

O decizie finală cu privire la locul unde va fi construită instalaţia nu a fost încă luată, au precizat ambele surse. Regiunile Lombardia, Apulia şi Sicilia fuseseră de asemenea luate în considerare iniţial.

Valoarea totală a investiţiei Intel şi modul în care Italia intenţionează să îşi finanţeze partea sa din aceasta nu sunt încă clare.

În cadrul aşa-numitei Chips Act, care vizează finanţarea instalaţiilor inovatoare de semiconductori, Comisia Europeană a declarat la începutul acestui an că a pus la dispoziţie 15 miliarde de euro în investiţii publice şi private suplimentare până în 2030. Această sumă se adaugă la cele 30 de miliarde de euro de investiţii publice deja planificate din NextGenerationEU, Horizon Europe şi din bugetele naţionale.

Până în prezent, Roma a pus deoparte 4,15 miliarde de euro până în 2030 pentru a atrage producătorii de cipuri şi pentru a investi în noi aplicaţii industriale ale tehnologiilor inovatoare.

De asemenea, guvernul se află în discuţii cu franco-italianul STMicroelectronics, cu producătorii de cipuri taiwanezi MEMC Electronic Materials Inc şi TSMC şi cu Tower Semiconductor din Israel, pe care Intel l-a cumpărat la începutul acestui an.

STMicroelectronics a semnat luna trecută un pact cu GlobalFoundries pentru a construi o fabrică de cipuri în valoare de 5,7 miliarde de dolari în Franţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici