Italia şi Spania îşi consolidează relaţiile bilaterale în încercarea de a reduce dependenţa faţă de gazul rusesc

  • Italia şi Spania lucrează la un tratat de cooperare pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, a declarat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio.
  • Scriind pe Twitter după întâlnirea cu ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, Di Maio a declarat că ambele ţări şi-au confirmat condamnarea fermă a războiului rusesc şi sprijinul pentru poporul ucrainean.
254 afișări
Imaginea articolului Italia şi Spania îşi consolidează relaţiile bilaterale în încercarea de a reduce dependenţa faţă de gazul rusesc

În martie, premierul italian Mario Draghi a declarat că a discutat cu omologul său spaniol Pedro Sanchez despre ideea construirii unui gazoduct între cele două ţări, ca parte a planurilor de a desprinde Europa de gazul rusesc.

Italia, care se aprovizionează cu aproximativ 40% din livrările de gaze din Rusia, s-a străduit să găsească alternative şi să îşi diversifice mixul de aprovizionare după invazia din Ucraina, scrie Reuters.

Spania are cea mai mare capacitate de regazeificare din Europa, dar transportul gazului în Europa prin Pirinei a reprezentat o problemă din cauza blocajelor.

În eforturile de a-şi reduce dependenţa de Rusia, guvernul Draghi a semnat în ultimele săptămâni acorduri pentru a stimula importurile din mai multe ţări africane.

În cadrul unui acord cu Algeria, Sonatrach va creşte treptat debitele în conducta Transmed începând din acest an şi va ajunge la 9 miliarde de metri cubi de gaz suplimentar pe an până în 2023-24.

O sursă din cadrul ministerului italian de externe a negat informaţiile din presă privind tensiunile dintre Roma şi Madrid din cauza temerilor că o creştere a fluxurilor către Italia ar putea avea un efect în lanţ asupra livrărilor către Spania.

Relaţiile dintre Spania şi Algeria s-au deteriorat după ce Madridul a susţinut un plan marocan de autonomie în Sahara Occidentală, respins de mişcarea de independenţă Frontul Polisario, susţinută de Algeria. Cu toate acestea, foşti directori şi oficiali algerieni din domeniul energiei au declarat că este puţin probabil ca ţara să folosească gazul ca punct de presiune.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici