Iurie Leancă: Situaţia din Ucraina creează ameninţări politice şi economice la adresa Republicii Moldova

Situaţia din Ucraina este periculoasă, complicată şi creează ameninţări directe şi indirecte la adresa Republicii Moldova, nu doar politice, dar şi economice, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, premierul Iurie Leancă, relatează IPN în pagina electronică.

401 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Situaţia din Ucraina creează ameninţări politice şi economice la adresa Republicii Moldova

Iurie Leancă: Situaţia din Ucraina creează ameninţări politice şi economice la adresa Republicii Moldova (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Premierul Iurie Leancă a făcut apel către toate forţele politice şi către societatea civilă din Republica Moldova să dea dovadă de maximă responsabilitate. "Abordările speculative ar trebui să fie date la o parte şi să ne unim în jurul ideii transformării Republicii Moldova într-un stat funcţional, puternic şi democratic, într-un stat unde nevoile oamenilor sunt primordiale", a afirmat premierul Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a mai declarat că Uniunea Europeană şi Ucraina îşi propun să semneze partea politică a Acordului de Asociere cât mai curând, iar acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb după alegerile prezidenţiale din 25 mai. În consecinţă, Iurie Leancă nu exclude că Republica Moldova ar putea semna Acordul de Asociere cu UE în momentul în care Ucraina va semna pentru crearea Zonei de Liber Schimb.

De asemenea, premierul Leancă a menţionat că nu exclude o vizită de lucru la Kiev, pentru a discuta cu noile autorităţi din Ucraina. El a adăugat că există asemănări între criza din Crimeea şi cea din regiunea transnistreană şi a atras atenţia că, "dacă nu se găseşte o soluţie pentru acest focar de separatism, el poate deveni unul contagios".

Totodată, premierul Iurie Leancă a menţionat că autorităţile de la Chişinău continuă discuţiile cu regimul de la Tiraspol, iar deocamdată nu există motive de îngrijorare. "Faptul că regiunea transnistreană reprezintă o sursă de instabilitate am ştiut şi până la apariţia acestor situaţii din Ucraina. Unul dintre obiectivele pe care le-am avut în raport cu cei de la Tiraspol este să nu fie acţiuni unilaterale care ar duce la tensionarea situaţiei. Noi urmărim foarte atent, ştim ce se întâmplă acolo. Nu este cazul pentru declaraţii alarmante, nu avem motive de îngrijorare deosebită. Tiraspolul sper că înţelege resonsabilitatea care îi revine", a mai adăugat premierul Republicii Moldova, potrivit UNIMEDIA.

Declaraţia premierului Leancă intervine în condiţiile în care există temeri privind tensionarea conflictului transnistrean, în contextul crizei din Ucraina. Reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova au participat vineri la audieri în Parlament şi au declarat că autorităţile de la Chişinău se aşteaptă la provocări în stânga Nistrului, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, relatează IPN, în pagina electronică. Oficialii au dat asigurări că instituţiile de la Chişinău sunt pregătite să reacţioneze la posibile provocări din partea Transnistriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici