Iuşcenko: Ucraina trebuie să elimine toate simbolurile rămase din perioada URSS

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a apreciat că Ucraina trebuie să elimine toate simbolurile din perioada Uniunii Sovietice şi a asimilat regimul comunist cu fascismul.

26 afișări
Imaginea articolului Iuşcenko: Ucraina trebuie să elimine toate simbolurile rămase din perioada URSS

Iuşcenko: Ucraina trebuie să elimine toate simbolurile rămase din perioada URSS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Naţiunea ucraineană a fost ostatică în două regimuri totalitare, cel comunist şi cel fascist", a declarat Iuşcenko duminică, în discursul anual în memoria victimelor regimului sovietic.

Cele două regimuri "sunt, prin esenţă, egale în ura lor faţă de fiinţa umană, sunt identice prin numărul fără precedent de victime ale asasinatelor în masă", a adăugat Iuşcenko, al cărui discurs a fost susţinut în apropiere de Kiev, într-o zonă unde poliţia secretă sovietică a ucis şi incinerat zeci de mii de persoane între 1937 şi 1941.

"Trebuie ca Ucraina să se debaraseze în sfârşit de simbolurile regimului care a eliminat mii de nevinovaţi", a spus el, adăugând: "Nu sunt numai simboluri ale istoriei noastre, aşa cum spun unii cu cinism. Sunt simboluri ale morţii".

Iuşcenko, lider prooccidental care s-a distanţat de Moscova, a afirmat că anul trecut au fost demontate peste 400 de monumente cu efigia Uniunii Sovietice. Rusia a criticat unele dintre propunerile lui Iuşcenko privind reexaminarea istoriei sovietice, în special cele privind recunoaşterea ca genocid a marii foamete din anii 1932-1933, soldată cu moartea a milioane de ucraineni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici