Japonia aşteaptă aprobarea AIEA pentru a deversa apa radioactivă de la Fukushima în ocean. China critică dur planul

  • Japonia urmează să primească marţi un raport final din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Autorităţile de la Tokyo vor ca AIEA să aprobe planul pentru ca centrala Fukushima, distrusă de tsunami, să deverseze apă radioactivă în ocean în următorii 30-40 de ani.
  • Ambasada Chinei în Japonia a criticat planul Japoniei de deversare a apei.
3516 afișări
Imaginea articolului Japonia aşteaptă aprobarea AIEA pentru a deversa apa radioactivă de la Fukushima în ocean. China critică dur planul

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, începe marţi o vizită de patru zile în Japonia, unde se va întâlni cu premierul Fumio Kishida şi va prezenta rezultatele evaluării.

Japonia nu a precizat o dată pentru deversarea apei, în aşteptarea revizuirii finale a AIEA şi a aprobării oficiale din partea organismului naţional de reglementare nucleară pentru Tokyo Electric Power (Tepco). Decizia finală a organismului de reglementare ar putea veni chiar în această săptămână.

Planul guvernului, conceput în 2021, a întâmpinat o rezistenţă acerbă din partea unor vecini, inclusiv China, care consideră că este "riscant, imoral şi ilegal" şi o potenţială ameninţare la adresa siguranţei alimentare şi ecologice, relatează Reuters.

Prin intermediul ambasadei sale din Japonia, Beijingul a repetat marţi protestul, spunând că raportul AIEA nu poate fi o "aprobare" pentru eliberarea apei, cerând suspendarea planului. Ministerul japonez de Externe a declarat că a făcut încercări multiple de a explica oficialilor de la Beijing ştiinţa care stă la baza poziţiei Tokyo, dar că ofertele au fost ignorate.

Comunităţile locale de pescari japonezi se tem, de asemenea, că acest plan riscă să le strice reputaţia şi să-şi piardă afacerile.

Japonia intenţionează să elibereze 1,3 milioane de tone de apă folosită pentru răcirea barelor de combustibil de la centrala Fukushima, avariată de un cutremur masiv şi un tsunami în 2011.

Apa a fost filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepţia tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă. Apa tratată va fi diluată cu mult sub nivelurile de tritiu aprobate la nivel internaţional înainte de a fi eliberată în Oceanul Pacific.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici