Jean-Claude Juncker afirmă că nu se va pune "în genunchi" în faţa Londrei

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a asigurat că nu se va pune "în genunchi" pentru ca Londra să-i susţină candidatura la preşedinţia Comisiei Europene, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului britanic The Guardian.

569 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker afirmă că nu se va pune "în genunchi" în faţa Londrei

Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu mă vor forţa să mă pun în genunchi în faţa britanicilor", a declarat joi Juncker, potrivit cotidianului, într-o reuniune cu uşile închise a formaţiunii sale, Partidului Popular European (PPE, conservator), prima forţă în Parlamentul European (PE), în urma alegerilor din 25 mai.

"Ar fi o eroare să cedăm în faţa britanicilor", a adăugat candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene.

La o zi de la alegerile europene, premierul britanic David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de candidatura lui Jean-Claude Juncker.

În opinia britanicilor, Juncker, care a fost premier al Luxembourgului timp de aproximativ 19 ani, este "un om al trecutului" şi prea federalist. Cameron a pledat pentru "cineva care înţelege nevoia de schimbare, nevoia de reformare".

Cancelarul german Angela Merkel, membră PPE ca şi Juncker, şi-a exprimat susţinerea faţă de candidatura lui, deşi a subliniat necesitatea de a lua în considerare punctul de vedere al Londrei.

Şefii de state şi de Guvern europeni urmează să propună un nume în cadrul viitorului summit din 26 şi 27 iunie, la Bruxelles. Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri în cadrul unei sesiuni plenare, la Strasbourg, în estul Franţei, la mijlocul lui iulie.

De altfel, în ultimele zile, presa tabloidă britanică l-a atacat vehement pe fostul premier luxemburghez.

"Şase motive care explică de ce este cel mai periculos om din Europa", scria, miercuri, tabloidul The Sun.

Descris ca un "oportunist nemilos" şi un "federalist", Jean-Claude Juncker este prezentat de cel mai citit tabloid din Marea Britanie drept un "mincinos" şi "amator de băuturi alcoolice, care nu a avut niciodată un loc de muncă adevărat".

Pe lângă aceste "motive" pentru care candidatul conservator nu trebuie susţinut la preşedinţia Comisiei Europene, The Sun adaugă că Jean-Claude Juncker susţine înfiinţarea unei "armate europene", "extinderea Uniunii Europene" şi "desfiinţarea mecanismului înfiinţat de UE pentru a lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei în România şi Bulgaria".

Fostul premier luxemburghez a denunţat atacurile presei britanice. "Ceea ce mă deranjează este campania presei britanice. Jurnaliştii de la presa tabloidă stau în faţa casei mele, fotoreporterii îmi hărţuiesc vecinii, cărora le cer detalii despre familia mea", a declarat Juncker.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici