Jean-Claude Juncker, favorit pentru funcţia de preşedinte al UE

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker este marele favorit pentru viitorul post de preşedinte al Consiliului UE, iar Jose Manuel Barroso are şanse mari să obţină un nou mandat la Comisia Europeană, potrivit unei surse apropiate preşedinţiei franceze.

28 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker, favorit pentru funcţia de preşedinte al UE

Jean-Claude Juncker, favorit pentru funcţia de preşedinte al UE (Imagine: Mediafax Foto)

"Cei doi sunt principalii favoriţi" în stadiul actual al discuţiilor din cadrul Uniunii Europene, a declarat luni sursa.

"Singura surpriză ar putea apărea eventual de la o rocadă între cei doi", ceea ce prespune ca premierul luxemburghez să preia conducerea Executivului european, în toamna lui 2009, iar Barroso să candideze la funcţia de preşedinte al Consiliului UE, a adăugat sursa citată.

Noul Tratat european prevede, în cazul în care va fi ratificat de cele 27 de state ale UE, crearea în ianuarie 2009 a unui post stabil de preşedinte al Consiliului UE, ceea ce va permite celor 27 să adopte o poziţie comună şi va oferi mai multă vizibilitate Europei în lume.

Alegerea titularului de către statele membre nu se va efectua decât la sfârşitul acestui an, sub preşedinţia franceză a UE.

În culise, însă, negocierile au început deja. "Juncker şi Barroso sunt pentru moment numele cele mai credibile", a subliniat aceeaşi sursă.

Negocierile sunt complicate de faptul că va trebui de asemenea reînnoită funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, al cărui mandat expiră în toamna lui 2009, şi numit un nou Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE, ale cărui atribuţii vor fi extinse conform tratatului. Funcţia este exercitată în prezent de spaniolul Javier Solana. Această funcţie "va fi o variabilă" în negocierile viitoare, a precizat sursa.

Lucrurile ar putea evolua până la sfârşitul anului, dar dacă Juncker şi Barroso, doi conservatori, vor fi aleşi, "nu vom putea ignora un socialist pentru postul de Înalt Reprezentant", ţinând cont de echilibrul politic european, potrivit aceleiaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici