Jean-Claude Juncker: Rusia este o "problemă strategică" pentru UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Rusia este o "problemă strategică" pentru UE, în contextul crizei din Ucraina, dar a asigurat că va face "totul" pentru ca ea să redevină un "partener strategic".

232 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker: Rusia este o "problemă strategică" pentru UE

Jean-Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Da, Rusia este pentru moment o problemă strategică", a afirmat Juncker, la încheierea unei întrevederi cu premierul bulgar Boiko Borisov, consacrată în special anunţului Rusiei privind renunţarea la proiectul de gazoduct South Stream.

"Sper că mâine ea va fi din nou un partener strategic, tot ce va putea face Comisia pe acest subiect va face", a adăugat Juncker. "Dar tangoul se dansează în doi", a declarat el.

Juncker a fost întrebat în legătură cu un comentariu atribuit noului preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care a calificat Rusia drept o "problemă strategică".

În ceea ce priveşte dosarul South Stream, "nu accept ideea că Bulgaria poate fi obiectul unui şantaj, Bulgaria nu este un factor de ajustare între Rusia şi Uniunea Europeană", a declarat el. "South Stream poate fi construit, condiţiile au fost clarificate de multă vreme, nu este nimic nou, mingea este în terenul rus", a afirmat el.

UE trebuie să discute despre impactul anunţului Moscovei în cadrul unei reuniuni la 9 martie la Bruxelles, în cadrul unui consiliu al miniştrilor Energiei.

"Sper că relaţiile cu Rusia se vor normaliza rapid", a declarat la rândul său Borisov.

Dar "acest lucru depinde şi de Rusia", a subliniat el. "Ei trebuie să se gândească şi să îşi revizuiască atitudinea", şi dacă acceptă regulile care reglementează piaţa energetică europeană "South Stream poate fi construit", a afirmat el.

Proiectul South Stream, la care participă şapte state membre UE, vizează transportarea gazului rusesc către UE prin Bulgaria, ocolind Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici