BREAKING NEWS  Joe Biden dă undă verde livrării de avioane F-16 Ucrainei

  • Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski a cerut în repetate rânduri Washingtonului să-i furnizeze avioane de luptă F-16 pentru a se apăra mai eficient de atacurile ruseşti, dar preşedintele Joe Biden i-a refuzat cererile de teama escaladării unui conflict dintre NATO şi Rusia.
  • Alţi oficiali au susţinut că avioanele de generaţia a patra nu sunt sustenabile pentru pistele ucrainene sau că ar putea fi uşor de depistat şi de distrus de agresorii ruşi.
  • Dar situaţia s-a schimbat după ce Zelenski a mers la summitul G7 organizat la Hiroshima, iar Joe Biden le dă acordul aliaţilor NATO să-i furnizeze avioane F-16 Ucrainei.
5150 afișări
Imaginea articolului Joe Biden dă undă verde livrării de avioane F-16 Ucrainei

US Air Force

Statele Unite ale Americii şi aliaţii NATO sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane F-16, transmite NBC.

Nu s-a menţionat dacă avioanele de luptă vor proveni neapărat direct din Statele Unite sau de la aliaţii NATO, precum Marea Britanie sau Polonia, ca parte a unui efort pe termen lung de consolidare a securităţii ţării, a declarat un oficial înalt al administraţiei Biden.

Momentul în care Ucraina va primi avioanele de luptă, şi de la ce ţări îi vor furniza, rămâne neclar, dar oficialul a spus că avioanele nu vor fi folosite pentru viitoarea contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei.

În lunile următoare, SUA şi aliaţii săi „vor decide când să furnizăm efectiv avioane, câte vom furniza şi cine le va furniza”, a spus oficialul care a rămas anonim.

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru decizia istorică de a livra aeronave Ucrainei, pentru a-şi îmbunătăţi semnificativ aviaţia de luptă şi capacitatea de apărare în faţa bombardamentelor aeriene ale Rusiei.  

Vestea vine în momentul în care preşedintele Joe Biden i-a informat vineri pe liderii ţărilor industrializate de top că SUA vor sprijini eforturile de a antrena piloţi ucraineni pe F-16.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să furnizeze avioane F-16, dar Biden i-a refuzat până acum cererile.

În februarie, Biden a declarat într-un interviu acordat ABC News că  Ucraina nu are nevoie de F-16 la momentul respectiv.

„Eu exclud deocamdată”, spunea preşedintele atunci în interviul din februarie 2023. 

Oficialii din Franţa şi Polonia şi-au exprimat anterior iniţiativa de a furniza Ucrainei avioane de luptă avansate, mai ales Polonia care aşteaptă să primească avioane F-35 de la Statele Unite.

Dar orice transfer al avioanelor de fabricaţie americană necesită permisiunea guvernului SUA, avioanele F-16 fiind produse din 1995 de către compania americană Lockheed Martin

Dar acum, Joe Biden a dat undă verde livrării avioanelor de fabricaţie americană!

Chiar dacă nu SUA vor fi furnizorul principal, cu acordul administraţiei prezidenţiale, Franţa, Belgia, Polonia, Regatul Unit şi Danemarca nu vor putea doar să antreneze piloţi ucraineni pe avioane F-16, dar le vor putea livra şi avioanele respective.

Avioanele F-16 îi vor aduce un avantaj tactic şi aerian Ucrainei în faţa avioanelor ruseşti Suhoi pe termen îndelungat. 

 

Între timp, şi premierul britanic Rishi Sunak a scris pe Twitter că este un anunţ binevenit din partea SUA că aprobă instruirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Regatul Unit va lucra împreună cu SUA şi Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea de luptă aeriană de care are nevoie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici