Juncker se pregăteşte să caute o majoritate în PE pentru a obţine preşedinţia CE

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au cerut marţi liderilor Uniunii Europene (UE) să-l lase pe candidatul conservatorilor, Jean-Claude Juncker, să încerce să obţină o majoritate de 376 de voturi, cu scopul de a fi desemnat preşedinte al Comisiei Europene (CE).

118 afișări
Imaginea articolului Juncker se pregăteşte să caute o majoritate în PE pentru a obţine preşedinţia CE

Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Conferinţa preşedinţilor s-a reunit marţi şi a cerut Consiliului (liderilor UE) să-i dea lui Jean-Claude Juncker - candidatul Partidului Popular European (PPE), cel mai important dintre grupurile politice din cadrul PE - un mandat clar pentru ca să angajeze negocieri cu alte grupuri politice", a anunţat, într-un comunicat, preşedintele în exerciţiu al grupului socialist, austriacul Hannes Swoboda.

Juncker urmează să obţină acordul liderilor europeni, în urma unei decizii în acest sens adoptate cu o majoritate calificată, pentru a angaja aceste negocieri, al căror rezultat nu este cunoscut dinainte.

Liderii europeni discută această cerere marţi seara, la summitul informal de la Bruxelles. Mai mulţi dintre ei şi-au exprimat unele rezerve cu privire la desemnarea lui Juncker, iar Viktor Orban, premierul Ungariei, în pofida faptului că face parte din PPE, a anunţat că refuză să-i susţină candidatura.

În cazul în care va obţine acest mandat, Jean-Claude Juncker este nevoit să obţină susţinerea celor 190 de aleşi care fac parte din grupul socialiştilor şi celor 60 de aleşi din cadrul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni, pentru a "evita eventuale defectări în cursul votului de învestitură, în octombrie", a declarat pentru AFP un oficial de la PE.

"Jean-Claude Juncker va putea obţine susţinerea Socialiştilor şi Democraţilor (grupul socialist) cu condiţia să prezinte un program ale cărui priorităţi să fie crearea de locuri de muncă şi investiţii în vederea creşterii economice, o politică europeană de imigraţie globală şi o luptă eficientă împotriva evaziunii fiscale", a subliniat Swoboda.

Această luare de poziţie a fost analizată marţi de către anumiţi reprezentanţi PPE drept o susţinere faţă de nominalizarea lui Juncker.

În cazul unui eşec, Juncker va fi nevoit să-l lase pe rivalul său, Martiz Schulz, să obţină o majoritate. Candidatul socialiştilor va avea nevoie, la rândul său, de voturile conservatorilor, pentru a-şi asigura 376 de sufragii.

Cei doi sunt "condamnaţi" să ajungă la o înţelegere, pentru a "evita ca liderii să scoată iepurele din pălărie" şi să-l impună Parlamentului, a subliniat un oficial european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici