Jurnalist tunisian reţinut după ce l-a criticat pe preşedintele Saied

Cunoscutul jurnalist tunisian Zied Heni a fost reţinut şi urmează să fie judecat, fiind învinuit de insultarea preşedintelui Kais Saied.

283 afișări
Imaginea articolului Jurnalist tunisian reţinut după ce l-a criticat pe preşedintele Saied

Jurnalist tunisian reţinut după ce l-a criticat pe preşedintele Saied

Libertatea de exprimare este unul dintre drepturile cheie pe care tunisienii l-au câştigat după revoluţia din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali. Dar activiştii, jurnaliştii şi politicienii spun că această libertate este din nou ameninţată odată cu detenţia jurnalistului Zied Heni şi al altor opozanţi ai preşedintelui Kais Saied.

De când Saied şi-a alocat puteri suplimentare în 2021, trecând la guvernare prin decret, a manipulat după propriul interes sistemul judiciar.

Judecătorii au analizat peste 20 de anchete deschise pe numele unor personalităţi politice, judiciare, mass-media şi de afaceri care l-au criticat deschis pe Saied. Principala învinuire din dosar: complot împotriva securităţii statului.

"Heni a fost interogat în absenţa avocaţilor. Ceea ce sa întâmplat este o farsă care îmbunătăţeşte abordarea dictatorială", a declarat avocatul lui Heni, Dalila ben Mbarek.

Principalele partide de opoziţie au condamnat arestările, deoarece încalcă drepturile omului şi au cerut autorităţilor să elibereze pe cei deţinuţi.

Saied i-a descris pe deţinuţi drept terorişti, criminali şi trădători. Preşedintele tunisian respinge acuzaţiile ce i se aduc şi nu crede că este un dictator.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici