Karadzici cere TPI să solicite SUA documente în vederea achitării sale

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a cerut vineri Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care îl va judeca, să solicite Statelor Unite prezentarea unor documente în vederea achitării sale.

13 afișări
Imaginea articolului Karadzici cere TPI să solicite SUA documente în vederea achitării sale

Karadzici cere TPI să solicite SUA documente în vederea achitării sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Radovan Karadzici afirmă în cererea sa, adresată TPI şi accesibilă pe site-ul tribunalului, că administraţia americană ar trebui să îi furnizeze documente în apărarea sa - pe care şi-o asigură singur - însă Washingtonul nu a făcut acest lucru.

Aceste documente atestă, potrivit acestuia, că SUA au dovezi conform cărora Căştile Albastre ale ONU, printre care şi americani, au făcut "trafic de arme în favoarea musulmanilor din Bosnia", "încălcând embargoul Naţiunilor Unite privind armele destinate armatei din Bosnia-Herţegovina".

Acuzatul sârb, al cărui proces la TPI ar putea începe la 19 octombrie, potrivit unuia dintre judecători, a adresat cereri similare de furnizare de documente referitor la peste zece ţări.

Radovan Karadzici, 64 de ani, arestat în iulie 2008 la Belgrad, după 13 ani de căutare, este acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

El respinge 11 capete de acuzare reţinute împotriva lui şi a cerut săptămâna trecută TPI să îi acorde zece luni suplimentare pentru a-şi pregăti apărarea.

Documentele cerute Washingtonului "vor susţine apărarea doctorului Karadzici (potrivit căreia) a fost un obiectiv militar legitim să lanseze operaţiuni în martie 1995 împotriva enclavelor (musulmane-n.r.), deoarece acestea deveniseră zone protejate destinatare ale traficului de arme şi din care erau lansate atacuri împotriva civililor sârbi", scrie el în cerere.

Radovan Karadzici este acuzat în special că ar fi responsabil de asediul asupra oraşului Sarajevo, în timpul căruia au murit 10.000 de persoane, şi de masacrul din enclava Srebreniţa (estul Bosniei), din iulie 1995, în cursul căruia au fost executaţi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici