Kerry speră la o "dezescaladare" în Ucraina şi la evitarea impunerii de noi sancţiuni Rusiei

Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat încrezător, sâmbătă, în perspectivele unei "dezescaladări" în criza din Ucraina şi şi-a exprimat speranţa în evitarrea, în acest fel, a impunerii unor noi sancţiuni Rusiei, relatează AFP.

183 afișări
Imaginea articolului Kerry speră la o "dezescaladare" în Ucraina şi la evitarea impunerii de noi sancţiuni Rusiei

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt încrezător în faptul că există mijloace în vederea avansării. Aşteptăm ca Rusia să ajute şi sperăm că nu vom fi nevoiţi să impunem sancţiuni mai dure şi nici alte măsuri", a declarat Kerry la Saint-Briac-sur-Mer, în vestul Franţei, unde se află la o zi după ceremoniile dedicate marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia.

"Sperăm că în zilele următoare vor fi făcute gesturi în vederea reducerii tensiunilor, cu posibilitatea unui armistiţiu şi posibilitatea ca Rusia să contribuie la a face astfel încât separatiştii să înceapă să depună armele, să părăsească clădirile (pe care ocupă) şi la începerea construirii unei Ucraine care să răspundă nevoilor populaţiei", a declarat şeful diplomaţiei americane pentru jurnalişti.

După mai multe luni de criză, un dialog a fost amorsat între Ucraina şi Rusia, ai căror preşedinţi au avut o scurtă întâlnire în Normandia, în cursul dejunului de marcare a Zilei-Z - 6 iunie 1944.

Imagini cu preşedintele rus Vladimir Putin discutând cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, urmate de o scurtă întâlnire între Putin şi preşedintele american Barack Obama - prima de la anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, considerată "ilegală" de către occidentali - au constituit un prim pas către o "dezescaladare".

Un alt semn al acestei destinderi a fost dat de Putin-însuşi, care a declarat pentru televiziunea rusă că abordarea lui Poroşenko este "justă în ansamblu". Acest început de dialog are "şanse bune" de reuşită, a apreciat la rândul său Poroşenko, care a fost învestit în mod oficial în funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă.

Barack Obama i-a cerut vineri omologului său rus să "diminueze tensiunile în Ucraina", sub ameninţarea consolidării izolării internaţionale a Rusiei, a declarat un oficial american de rang înalt.

Vladimir Putin a dat totuşi ordinul, sâmbătă, să fie consolidate controalele la frontiera cu Ucraina, unde vin numeroşi locuitori din estul ţării, care fug din calea luptelor, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile ruse de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici