Kuleba, ministrul de Externe ucrainean: Nu sunt progrese spre un armistiţiu în Ucraina, dar negocierile vor continua

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând însă că negocierile vor continua.

3199 afișări
Imaginea articolului Kuleba, ministrul de Externe ucrainean: Nu sunt progrese spre un armistiţiu în Ucraina, dar negocierile vor continua
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând însă că negocierile vor continua.
 
"Am evocat problema unui acord de încetare a focului, dar nu am înregistrat deloc progrese în acest sens. Cu toate acestea, am decis să continuăm negocierile în acest format", a declarat Dmytro Kuleba, potrivit cotidianului Le Figaro, după întâlnirea cu Serghei Lavrov desfăşurată în oraşul turc Antalya.
 
Dmytro Kuleba a precizat că deciziile nu îi aparţin lui Serghei Lavrov, ci "decide altcineva în Rusia". "Sunt pregătit să mă întâlnesc din nou cu Serghei Lavrov dacă vor fi perspective concrete", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.
 
La rândul său, Serghei Lavrov a declarat că Rusia a intervenit militar în Ucraina deoarece "nu au existat variante alternative". "Cei care furnizează armament Ucrainei trebuie să înţeleagă faptul că sunt responsabili de propriile acţiuni. Noi nu am atacat în Ucraina. În Ucraina a fost creată o situaţie care a generat o ameninţare la adresa Moscovei, noi am lansat apeluri, dar nu ne-a ascultat nimeni. Aceste contacte nu pot fi utilizate pentru a înlocui sau a subestima principalele negocieri dintre Ucraina şi Rusia, care se desfăşoară pe teritoriul Belarusului", a afirmat, conform agenţiei ANSA, Serghei Lavrov.
 
Dmytro Kuleba a insistat că "Ucraina nu va capitula". "Noi suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă diplomaţia nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi cetăţenii. Am decis continuarea eforturilor, iar eu sunt pregătit pentru continuarea discuţiilor în acest format. Sunt determinat să continuăm, pentru că vreau încetarea acestui război, eliberarea ţării noastre de către forţele de ocupaţie. Vreau negocieri serioase şi constructive. Dacă Rusia este pregătită, suntem şi noi", a subliniat Kuleba, citat de cotidianul Le Monde.
 
Ministrul ucrainean de Externe a subliniat că el a propus măcar un armistiţiu umanitar general cu durata de 24 de ore. "Am venit aici în special din raţiuni umanitare, pentru posibilitatea evacuării civililor. Dar Serghei Lavrov nu a vrut să asume angajamente în acest sens", a precizat Kuleba.
 
Rusia a creat în ultimele zile culoare umanitare, dar doar la nivel zonal şi cu durată limitată, iar Ucraina susţine că armistiţiile locale au fost încălcate de armata rusă şi că rutele de evacuare conduceau spre teritoriul Rusiei ori Belarusului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici