La 25 de ani de la semnarea acordului de pace din Irlanda de Nord, premierul britanic Sunak vrea continuitate. Provincia se află într-un impas politic post-Brexit

La un sfert de secol de la semnarea acordului de pace care a pus capăt a trei decenii de violenţe în Irlanda de Nord, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus că eforturile trebuie intensificate pentru a restabili guvernul central ca autoritate în provincie.

561 afișări
Imaginea articolului La 25 de ani de la semnarea acordului de pace din Irlanda de Nord, premierul britanic Sunak vrea continuitate. Provincia se află într-un impas politic post-Brexit

Sursa foto: Profimedia

Semnat la Belfast pe data de 10 aprilie 1998, acordul de Vinerea Mare este considerat unul dintre cele mai importante acorduri de pace de la sfârşitul secolului al XX-lea. Acordul a pus capăt celor trei decenii de lupte în care au fost ucişi peste 3600 de oameni.

Însă pacea este supusă provocărilor în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

„Acesta este un acord născut din parteneriatul dintre guvernele britanic şi irlandez şi, după cum vom vedea din vizita preşedintelui Biden săptămâna aceasta, continuă să se bucure de un sprijin internaţional uriaş din partea aliaţilor noştri apropiaţi”, a declarat Sunak.

Luna trecută, agenţia de informaţii MI5 a Marii Britanii a crescut nivelul de ameninţare în Irlanda de Nord de la terorismul intern la „sever”, ceea ce înseamnă că un atac a fost considerat foarte probabil.

Premierul irlandez Leo Varadkar s-a angajat duminică să intensifice eforturile împreună cu Sunak pentru a ieşi din impasul politic din provincie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici