Laptop cu informaţii confidenţiale despre 600.000 de persoane, furat în Marea Britanie

Autorităţile britanice au pierdut date confidenţiale aparţinând unui număr de 600.000 de persoane, în urma furtului unui laptop aparţinând unui ofiţer al forţelor navale britanice.

2 afișări
Imaginea articolului Laptop cu informaţii confidenţiale despre 600.000 de persoane, furat în Marea Britanie

Laptop cu informaţii confidenţiale despre 600.000 de persoane, furat în Marea Britanie

Ministerul Apărării a precizat că laptopul, care conţinea date despre persoane care s-au înrolat în forţele navale şi aeriene sau care intenţionau să facă acest lucru, a fost furat în oraşul Birmingham.

Incidentul a avut loc într-un moment în care guvernul premierului Gordon Brown face eforturi pentru a depăşi un scandal de proporţii, provocat de pierderi repetate ale unor astfel de date personale.

În noiembrie, informaţii privind 25 de milioane de solicitanţi de alocaţii pentru copii au fost pierdute de Departamentul pentru Taxe şi Vămi, după numai o săptămână fiind pierdute şi datele a trei milioane de elevi ai şcolilor de şoferi. În decembrie, au dispărut fişe medicale din mai multe instituţii sanitare.

În ultimul incident, laptopul furat conţinea inclusiv date despre familii şi paşapoarte, care pot fi folosite fraudulos.

Poliţia a precizat că furtul este anchetat "minuţios şi profesionist" de forţele de ordine, în colaborare cu Ministerul Apărării. Furtul a avut loc în data de 9 ianuarie, dar nu a fost anunţat decât după nouă zile, din cauza potenţialului impact asupra anchetei, a precizat Ministerul Apărării.

"Laptopul furat conţinea informaţii personale despre circa 600.000 de persoane care fie şi-au manifestat interesul, fie s-au înrolat în Marina Regală, Infanteria marină sau Forţele aeriene regale. Informaţiile nu sunt aceleaşi pentru fiecare persoană. În unele cazuri, pentru investigaţiile obişnuite, nu conţin mai mult de un nume", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Acesta a recunoscut însă că, "pentru cei care au ajuns până la stadiul depunerii unei cereri de înrolare, este posibil să existe date personale complete, inclusiv detalii legate de paşapoarte, numere de asigurări sociale, detalii din carnetul de conducere, informaţii privind familia, adresa medicului şi numere de asigurări de sănătate".

Dezvăluirea unor astfel de informaţii poate avea consecinţe foarte grave pentru persoanele care încearcă să se apere în faţa furtului de identitate. Băncile care deţin conturi personale ce ar putea fi afectate în urma incidentului au fost avertizate, pentru a putea urmări eventualele accesări ilegale ale acestora", a adăugat Ministerul britanic al Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici