Liderii UE vor oferi Serbiei o cale rapidă spre aderare

Liderii Uniunii Europene vor oferi Serbiei o cale rapidă spre candidatura la integrarea în blocul comunitar şi vor afirma că intensifică pregătirile pentru o misiune de poliţie care să stabilizeze Kosovo, se arată într-un proiect al declaraţiei de la summitul european de vineri.

2 afișări
Imaginea articolului Liderii UE vor oferi Serbiei o cale rapidă spre aderare

Liderii UE vor oferi Serbiei o cale rapidă spre aderare

Textul, obţinut de Reuters cu câteva ore înainte de începerea summitului celor 27 de lideri ai UE, precizează că negocierile privind provincia separatistă sârbă s-au încheiat, actualul statut nu poate fi menţinut şi că rezolvarea viitorului statut al Kosovo este esenţială pentru stabilitatea Balcanilor.

În ceea ce priveşte Serbia, Uniunea Europeană ar urma să afirme că, odată ce Serbia îndeplineşte condiţiile, poate fi semnat un prim acord referitor la relaţii mai apropiate. Documentul "reiterează încrederea că progresul pe calea spre UE, inclusiv statutul de candidat, poate fi accelerat".

Declaraţia, redactată de preşedinţia portugheză a UE după dezbaterile de luni care au vizat viitorul statut al provinciei Kosovo, ar putea fi însă amendată în cursul lucrărilor summitului.

Documentul nu menţionează explicit sprijinul acordat de UE independenţei Kosovo din cauza reticenţei manifestate de Cipru, Grecia, Slovacia şi România.

"Consiliul European a convenit cu secretarul general al ONU că status quo-ul din Kosovo nu poate fi menţinut şi a subliniat astfel necesitatea de a avansa spre soluţionarea situaţiei din Kosovo, esenţială pentru stabilitatea regională", dezvăluie declaraţia, accentuând că acest caz este unul unic şi nu creează un precedent.

"Consiliul European subliniază că UE este dispusă să joace un rol esenţial în consolidarea stabilităţii în regiune şi în implementarea acordului care defineşte viitorul statut al Kosovo", se mai arată în declaraţie.

Textul menţionează "disponibilitatea UE de a asista Kosovo pe drumul spre o stabilitate durabilă, inclusiv prin intensificarea pregătirilor pentru o misiune ESDP (Politica Europeană de Securitate şi Apărare) şi pentru participarea la biroul civil internaţional în cadrul prezenţei internaţionale".

Documentul menţionează că o Serbie prosperă şi stabilă, "integrată pe deplin în familia naţiunilor europene, este importantă pentru stabilitatea regiunii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici