Liderul Verzilor germani: Romii pleacă din România şi Bulgaria din cauza sărăciei şi a discriminării

Cem Özdemir, copreşedintele Verzilor germani, critică marţi, într-un interviu, "populismul ieftin" al conservatorilor bavarezi la adresa românilor şi bulgarilor şi susţine că adevărata problemă e cea a romilor din România şi Bulgaria, nevoiţi să plece din cauza sărăciei şi a discriminării.

529 afișări
Imaginea articolului Liderul Verzilor germani: Romii pleacă din România şi Bulgaria din cauza sărăciei şi a discriminării

Liderul Verzilor germani: Romii pleacă din România şi Bulgaria din cauza sărăciei şi a discriminării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat publicaţiei Schwäbische Zeitung, liderul ecologiştilor germani a lansat un atac la adresa cancelarului Angela Merkel şi a aliaţilor bavarezi din CSU care sunt la putere de opt ani, "dar nu au făcut nimic împotriva sărăciei şi discriminării în Europa".

Referitor la declaraţiile politicienilor CSU privind muncitorii din România şi Bulgaria, Cem Özdemir le pune pe seama alegerilor locale dn Bavaria, din 18 martie.

"CSU nu aduce în discuţie ce se poate face pentru a rezolva lipsa forţei de muncă calificate din economia germană şi nici a problemei celor aflaţi într-o situaţie socială dificilă şi supuşi unei discriminări brutale, mă refer la romii bulgari şi români. Aceşti europeni şi europence au nevoie de sprijin în ţările lor natale. Ei pleacă pentru că nu au nicio perspectivă, nicio altă posibilitate. Asta trebuie să schimbăm", a declarat Özdemir, acuzând CSU de "populism ieftin".

Copreşedintele Verzilor a respins afirmaţiile politicienilor germani care acuză lipsa de pregătire a românilor şi bulgarilor care ajung în Germania, dar a precizat că există o problemă cu romii şi condiţiile lor de trai în România şi Bulgaria.

"La noi vin, în special, bulgari şi români cu calificare. Realitatea este mai complicată decât o prezintă CSU prin declaraţii în presă. Dar există şi sărăcie multă şi discriminare în Europa, oameni care trebuie să trăiască în România şi în Bulgaria într-o sărăcie ca în lumea a treia. Avem nevoie de o strategie europeană pentru romi, pentru a le asigura condiţii demne de viaţă", a spus Cem Özdemir. Acesta susţine că mulţi romi afirmă că "le era mai bine în comunism decât într-o Europă democratică".

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

"Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.

"Institutul pentru piaţa muncii şi cercetare profesională a Agenţiei Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, după deschiderea pieţei muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la oraşe şi comune", a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranţilor la sistemul de asigurări sociale.

Andreas Scheuer a spus că formaţiunea sa este de acord cu libertatea de circulaţie, dar Germania nu trebuie să devină "atelierul de reparaţii" al Europei.

"Spunem «Da» libertăţii de circulaţie. Muncitorii calificaţi sunt bineveniţi. Economia germană are nevoie de ei. Dar, potrivit cifrelor Agenţiei Federale pentru Muncă, 46% din românii şi bulgarii, care au venit în Germania după 2007, nu au niciun fel de pregătire profesională. De ce trebuie să devină Germania atelierul de reparaţii al Europei? De ce trebuie să importăm în Germania problemele altor ţări?", a declarat secretarul general al CSU.

Scheuer a recunoscut faptul că "economia germană are beneficii ca urmare a europenilor care lucrează" în Germania, dar s-a întrebat de ce trebuie importate probleme a căror cauză se află în altă parte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici