Lituania, îngrijorată de politica agresivă a Rusiei, creşte cu o treime cheltuielile militare

Lituania, îngrijorată de politica agresivă a Rusiei vecine, îşi va creşte cu o treime bugetul Apărării în 2015, dar fără să atingă pragul de 2% din PIB recomandat de către NATO, a anunţat joi Ministerul Apărării din această ţară baltică.

226 afișări
Imaginea articolului Lituania, îngrijorată de politica agresivă a Rusiei, creşte cu o treime cheltuielile militare

Lituania, îngrijorată de politica agresivă a Rusiei, creşte cu o treime cheltuielile militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cheltuielile militare vor reprezenta 1,11% din PIB în 2015, adică 424,5 milioane de euro, mai mari cu 32% faţă de anul în curs, a declarat pentru AFP Viktorija Cieminyte, o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Ministrul Apărării Juozas Olekas a reafirmat angajamentul ţării de a atinge, până în 2020, nivelul de cheltuieli recomandat de către NATO.

"Avem nevoie de mai multe fonduri pentru (a finanţa) măsurile de securitate suplimentare şi a respecta angajamentele faţă de NATO", a declarat el pentru AFP.

Potrivit ministrului, fondurile suplimentare din 2015 vor fi cheltuite pentru achiziţionarea unor noi dispozitive antiaeriene şi antitanc şi pentru modernizarea infrastructurilor aferente exerciţiilor militare.

În opinia analistului Laurynas Kasciunas, creşterea cheltuielilor este motivată de teama că Rusia vrea să testeze în statele baltice funcţionarea Articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede principiul apărării colective a statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici